Itthon: Kálmán Olgát indítja a főpolgármesteri előválasztáson a DK – hvg.hu

Kálmán Olga korábbi televíziós műsorvezető, vlogger csütörtökön jelentette be, hogy elindul az előválasztáson. Azt mondta, az EP-választás megmutatta, hogy a választók minél több új szereplőt akarnak,

a politika megérett arra, hogy új szereplők lépjenek színre.

Azt mondta, írt programot, de szeretné meghallgatni az embereket, hogy mik a problémák. Kálmán azt mondja, független jelölt, de a DK biztatására, “Klára biztatására” indul. A legfontosabb, hogy “Budapestet visszaadja a budapestieknek”. Kálmán Olga indulását Dobrev Klára, a DK EP-képviselője jelentette be azzal, hogy Kálmán az elmúlt években

megalkuvások nélkül, kőkeményen küzdött Orbán Viktor rendszerével és Tarlós Istvánnal szemben.

Dobrev szerint Kálmán nem megosztja, hanem egyesíti a változást akaró szavazókat, miután nem párttag. Dobrev azt mondta, aki az előválasztás második fordulóját megnyeri, azt támogatja a DK, illetve a megállapodás értelmében a többi ellenzéki párt is.

Dobrev szerint a cél, hogy a legtámogatottabb jelölt álljon ki októberben, mindenki érdeke, hogy izgalmas politikai vita, párbeszéd alakuljon ki. Ez a polgármester-jelöltekről kötött megállapodást nem befolyásolja. Kálmán Olga úgy fogalmazott, szívesen leülne a többi jelölttel nyilvános vitára. Kálmánt 2012-13-ban értelmiségi körök kapacitálták, hogy legyen miniszterelnök-jelölt, de azt nem vállalta.

A DK az EP-választás után még Karácsony Gergelyt támogatta (ezt 27-én Gyurcsány Ferenc pártelnök a hvg.hu kérdésére is megerősítette), bár a párt egyik meghatározó politikus a választás másnapján a hvg.hu-nak arról beszélt,

nem erősíti Karácsony pozícióját, hogy az MSZP–P országosan 6,6 százalékot szerzett

és Zuglóban is csúnyán lemaradt. Épp ezért ők elbeszélgetnének Karácsonnyal, de nem kezdeményezik a változtatást.

Minden párt bízik magában, de ebből nem következik, hogy főpolgármester-jelöltet kellene cserélni, de a jövőben én sem látok

– mondta, majd egy héttel később bejelentették Kálmán Olga indulását. A bejelentést sikerült titokban tartaniuk, a hvg.hu-hoz azonban néhány órával azt megelőzően eljutott a DK-s szervezkedés híre. Dobrev Klárát a sajtótájékoztatón megkérdezték, miért változott az álláspontjuk, azt mondta, az nem változott, Karácsonnyal az előválasztás első fordulójára kötöttek megállapodást. Miután a Momentum új jelöltet jelentett be, beszálltak ők is.

Kerpel-Fronius beszállt, Puzsér meg ki

A Momentum hétfőn jelentette be, hogy saját jelöltet állít a főpolgármesteri előválasztásra, Kerpel-Fronius Gábort, aki Kálmán indulására azt írta, a verseny jó, ahogy azt egyik első interjújában is mondta.

A feladatunk az, hogy az előválasztás során megtaláljuk azt, aki az ellenzék közös jelöltjeként a legnagyobb eséllyel győzheti le Tarlós Istvánt.

Szerinte erre akkor van a legnagyobb esélyünk, ha minél több jelölt színvonalas vitában méri össze az erejét. Üdvözli tehát a DK csütörtöki bejelentését, sok sikert kíván neki. „Nagy elszántsággal tekintek a viták elé.”

A Momentum környékéről Kerpel-Fronius Gábor bejegyzésével egy időben eljutottak hozzánk olyan hírek, hogy „ezzel vége a Párbeszéd Karácsony-projektjének”. A Momentum egyébként korábban Szél Bernadettben is gondolkodott, aki azonban nem akart indulni.

Puzsér Róbert pedig azt közölte hétfőn, kiszáll az egészből, és önállóan indul az októberi választáson. Zaránd Péter, a Sétáló Budapest és Puzsér Róbert kampányfőnöke a hvg.hu kérdésére most azt mondta, hiába Kálmán Olga jelölése, nekik a Momentum jelöltje a legszimpatikusabb az előválasztáson indulók közül, aki a politikán kívülről érkezett, és nem volt köze az elmúlt 30 év politikai csatározásaihoz. De Puzsér Róbert számára továbbra is a programjuk a legfontosabb (amit június 15-én mutatnak be), nem vesznek részt a hatalmi marakodásban, nem gondolták meg magukat, nem vesznek részt az előválasztás második fordulójában. A DK által támogatott indulóról Zaránd azt mondta, látszik, a baloldalon a sikerhez választanak jelöltet, nem a feladathoz.

Karácsony a sajtótájékoztatóját villámgyorsan lefújták

A Párbeszédnél viszonylag gyorsan lereagálták a történteket: azonnal lefújták Karácsony Gergely 13.30-ra meghirdetett sajtótájékoztatóját. Karácsony Facebook-oldalán, nagyjából Dobrev Klára és Kálmán Olga bejelentésével egy időben az alábbi bejegyzés jelent meg:

Folytatódik a gyűjtés, nem is lehetne szebb időt kívánni hozzá! Gyertek, csak veletek sikerülhet!

A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence szintén közösségi oldalán egy tíz nappal ezelőtti (május 27-i, az EP-választás másnapjáról származó) Gyurcsány Ferenc-idézetet posztolt: „Nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában.” Tordai bejegyzését úgy folytatta:

Ma Gyurcsány DK-jának “biztatására, független jelöltként indul az előválasztáson” Kálmán Olga.

Karácsony Gergely 14.51-kor posztolt, azt írta, mindig szerette a kihívásokat,

madj délután négykor egy élő Facebook-videóban arról beszélt, eddig azt hitte, a DK jelöltje is. Karácsonyt kerestük, de eddig nem reagált.

26-án kiderül, ki lesz Tarlós kihívója

A Budapesti Előválasztás második fordulója hétfőn kezdődött, a jelöltek aláírásgyűjtése szerdán indult. Június 17-éig kell összegyűjteniük 2 ezer aláírást, hogy hivatalos jelöltté váljanak. A budapestiek június 20-tól 26-a délig szavazhatnak a jelöltekre. Karácsony mindent elveszthet, ha az előválasztási küzdelemben alulmarad: az ellenzéki pártok már leosztották egymás közt a kerületeket, Zuglóban Horváth Csaba szocialista politikus indul, az aláírt megállapodást a szocialisták nem hajlandók újranyitni.

Tarlós István főpolgármester a hvg.hu megkeresésére annyit reagált, “nincs véleménye a dologról”, hiszen még csak előválasztásról van szó. Szűcs-Somlyó Mária sajtófőnök szerint ez az egész már olyan, mint 2014-ben, volt,

egy vicc.

Egy jó Tarlós–Kálmán-csörte?

Tarlós Istvánnak és Kálmán Olgának külön története van, 2012-ben például volt olyan interjújuk, ami az akkori riporter sértegetésével zárult. „Az a baj, hogy magának nincs más gondolata, nem nagyon érdemes magához bejönni, mert nem tud értelmes kérdést feltenni, ezen lovagol két éve, és nem hiszem, hogy a főnökei ezért megdicsérik, mert ha magának két éve egyetlen kérdése van, akkor nem nagyon érdemes magával beszélgetni” – mondta Tarlós István hét éve.

Majd az is elhangzott az akkori műsorban, hogy:

ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe.

Kálmán Olga május utolsó napján még interjút készített Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, akkor Fekete-Győr azt mondta, szerinte sokan unják az állóvizet, ami Puzsér Róbert és Karácsony Gergely között kialakult, ezért örülnének annak, ha lenne új szereplő. Vagy a jövőbe látott a pártelnök, vagy tudott valamit.

Április elsején még tagadta

Kálmán Olga pár hete a 24.hu-nak adott nagyinterjút, amelyben rákérdeztek arra, lenne-e főpolgármester-jelölt. Az interjú vonatkozó részét szó szerinti leiratban közöljük:

“Lenne politikus?

Az speciel nem. Meg is lepődöm, amikor olyanokat olvasok a sajtóban, hogy Kálmán Olga a főpolgármesterségre tör.

Pedig pár hónapja a Facebook-oldalán egy „Hmmm” kommenttel osztotta meg a hírt, hogy az Idea intézet közvélemény-kutatása szerint a balosok inkább választanák önt miniszterelnöknek, mint a szocialista Kunhalmi Ágnest, sőt, állítólag a főpolgármesteri székben is szívesen látnák.

Azért osztottam meg a hírt, mert jólesett.

De?

De én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?”

Neked Ajánljuk