Itthon: Kálmán Olga: Budapest élhetetlen – hvg.hu

Gulyás Márton a vitát úgy konferálta fel, a budapesti főpolgármester-választás olyan voksolás lesz, ami nem lefutott, valódi esély van legyőzni a Fideszt és Tarlóst István.

A pénteki vitán részt vett:

 • Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd)
 • Kálmán Olga (DK)
 • Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)

Kálmán Olga a vita előtt megkérdezte, ki lesz a főpolgármester-jelölt, ha mind a hárman hőgutát kapnak a vitán.

A vízióismertetést Kerpel-Fronius kezdte.

Mindenképpen kell vízió, elég volt abból, hogy a Fidesz-maffia játszótere a főváros.

Arról beszélt, meg kell oldani a lakásválságot, meg kell szüntetni a parkolási maffiát és fel kell készülni a klímaválságra. Ehhez le kell győzni Tarlóst – mondta.

Karácsony Gergely örült, hogy ott lehetett, szerinte ez fantasztikus. Mondjuk néhány napja még ő sem gondolta volna, hogy olyan kihívói lesznek, mint Kálmán Olga vagy a Momentum jelöltje. Karácsony olyan várost szeretne, hogy mindenhová az van kiírva, hogy “fűre lépni szabad” – utalt Garas Dezsőre. Mert szabad és zöld Budapest kell – mondta.

Kálmán Olga azzal kezdte, sokat beszélgetett arról, hogy hogyan lehessen jobb hely a főváros, ahol gondoskodnak kicsikről, nagyokról, elesettekről. Odafigyelő városházát akar. „Nem akarunk bukdácsolni, nem akarunk élhetetlen várost.” Ő is szabad várost akart.

©

Ezek voltak a víziók. Majd jöttek az eldöntendő szakmai kérdések.

 • Akadálymentesítés. Mindhárom jelölt akadálymenetesítené ciklusa végéig a közintézményeket.
 • Lesz több bicikliút? Lesz – ígérték, ráadásul mindhárman igent mondtak a nagykörúti, a Rákóczi úti és az Üllői úti biciklisávra is.
 • Ingyenes BKV a budapestieknek? Nem. Ez volt mindhárom jelölt válasza.
 • Ingyenes közvécé. Több kell, több lesz – újfent egyetértés, bár a számokban volt eltérés.
 • Zöldterület. Több kell, több lesz – ígérték.
 • Bérlakás program. Nem meglepő, többet ígértek.

A tágabb, kifejtősebb szakpolitikai blokk következett.

 • A Momentum jelöltje kinyitná a választópolgárok előtt a várost és közintézményeit, hogy minél többel lássák, miről szól a városvezetés, ezzel növelhetnék a transzparenciát is.
 • A szocialista-párbeszédes jelölt arról beszélt, átláthatósághoz például olyan viták kellenek, amilyen ez a mostani, de kereshetővé tenné a város szerződéseit is. „Budapest legrosszabb szimbóluma a Városháza” – mondta Karácsony, aki egy “agóraszerű” hellyé tenné a jelenlegi Városházát, amelynek udvarán helyet kapnának a civil szervezetek is.
 • Kálmán Olga szabad budapesti sajtót ígért az átláthatóság jegyében, illetve ingyenes közadatigénylést is szeretne. „Nincs titkolózás, ez a mi pénzünk.”

Szóba került, változtatnának-e a fővárosi népszavazás keretrendszerén. A Momentum jelöltje úgy hiszi, nem. Kálmán Olga elgondolkodna rajta, Karácsony Gergely a kérdésre nem válaszolt, alternatív megoldásokat említett.

©

A tömegközlekedésről Kálmán Olga azt mondta, egy felelős városvezetőnek arra kell törekednie, hogy megkönnyítse az emberek közlekedését. „Én ezt az elmúlt kilenc évben nem láttam.” A volt tévés a parkolásról azt mondta, a parkolási díjfizetést kártyás fizetéssé tenné, illetve a befolyt pénzeket a fővárosnál hagyná.

„Meg fogom szüntetni a kerékbilincset” – mondta. „Jövőre a hármas metró szerelvényeit légkondicionálni fogom.” Majd arról is beszélt, hogy elektromos buszokra cserélné az összes BKK-buszt.

Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt, Budapest nem csak a budapestieké, az agglomerációban lakók számára meg kell teremteni, hogy tömegközlekedve is be tudjanak jutni a városba. Integrált bérleteket is említett, P+R parkolókat, buszsávokat, kerékpárutakat.

©

Karácsony Gergely szerint egy élhető város azon múlik, milyen a közlekedése. Budapesten túl sok az autó – jelentette ki. Zugló polgármestere is P+R parkolókat említett, beszélt a hármas metró Káposztásmegyerig, a kisföldalattinak a körvasútsorig való meghosszabbításáról, villamosvonalak építéséről (a budai fonódó hálózat mintájára csinálna pesti fonódó hálózatot is összekötve a 14-est a Bajcsy-Zsilinszky úton a 47-49-essel), meg úgy általában a közösségi közlekedés fejlesztéséről.

Nekem a kedvenc példám Bécs. Ha nincs olcsóbb és jobb tömegközlekedés, meg fogunk fulladni ebben a városban.

Karácsony Béccsel példálózva olcsóbb tömegközlekedésről is beszélt, és elhangzott a napi 100 forintba kerülő tömegközlekedés is.

 • Kitiltanák-e a dízelautókat a városból? Mindhárman igen.
 • Mi a helyzet a dugódíjjal? Mindhárman bevezetnék.(Különféle kikötésekkel, előzményekkel, feltételekkel.)

Fejlesztéspolitikai kérdések is szóba kerültek. A külső kerületek fejlesztésével kapcsolatban Karácsony úgy fogalmazott, fejlesztéseket vinne a rozsdaövezetekbe, a belvároson kívül pedig lokális városközpontokat hozna létre. Kálmán Olga lakott itt is, lakott ott is, mindkét hely élhetetlen – mondta. „Csak az van bajban, aki ezt a várost használni akarja. Mindegy, hogy külvárosban vagy belvárosban, élhetetlen.” A fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta: közvécéket hozna létre, illetve közkutakat, mert nem tudnak inni az emberek az városban.

Kerpel-Fronius a kis távolságok városának vízióját vázolta, revitalizálná a külvárosi kerületeket, életet vinne a lokális, kerületi városközpontokba, és újakat alakítana ki.

Vita alakult ki a Római-part kapcsán, Karácsony szerint kell gát, a Nánási út–Királyok útja vonalon, míg Kálmán Olga szerint „nem kell gát.” A Városligetről Karácsony azt mondta, sok-sok új városliget kell, főleg a Csepel-szigeten állítaná le a sportközpontok építését, hogy helyettük egy nagy erdő jöjjön létre. Kerpel-Fronius is azt mondta, több zöldet, ő Soroksár környékét és a Római-partot emelte ki a zöldítéssel kapcsolatban.

©

Kerpel-Fronius Gábor azt mondta, van az a pillanat, hogy egy főpolgármesternek ki kell mennie és a tüntetések élére kell állnia. Ilyen pillanat például a hajléktalanok vegzálása, mondta. Kálmán Olga azt mondta, Orbán szemébe mondaná, ő neki nem főnöke. „Nekem a budapestiek a főnökeim.”

A lakhatás kapcsán Kerpel-Fronius azt mondta, a bérlakás-programot fejlesztené elsősorban. Karácsony nonprofit lakásszektort képzel el, letörné az ingatlanárakat. Kálmán Olga szerint 30-40 év, mire egy fiatal pár saját házhoz, lakáshoz jut, ugyanakkor sok az üresen álló ingatlan a kerületekben. Összehozta ezt a két pontot – hasznosítaná az üresen álló ingatlanokat. „Aki ezt nem teszi meg, büntetés fogja sújtani.” Az Airbnb-t megregulázná mindhárom jelölt.

A hajléktalankérdésről Kálmán Olga azt mondta, ő egy ciklus alatt 5 milliárd forint pluszt juttatna a rendszerbe, ezer új befogadó hellyel, orvosi ellátással, és azzal, hogy évente 100 embert emelne ki ebből a sorból. Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt, évek óta felháborítja a kérdés kriminalizálása. „Emberi sorsok ezek, amiken segíthetünk.” Nem elég a melegedő, az időszaki orvosi vizsgálat. Utcáról az életbe vezetné vissza a hajléktalanokat. „Én a könyörületes város híve vagyok, mostanában iszonyatosan kemény a szívünk.” Karácsony Gergely megmondta, honnan szerezne pénzt a lakhatási problémára, bevezetné a Tiborcz-adót (a félmilliárdnál értékesebb ingatlanokra különadó), gátat vetne a kilakoltatásoknak.

Újfent rövid kérdések.

 • A romagyilkosságoknak méltó emléket állítanának Budapesten? Igen – egybehangzó válasz.
 • Túl kevés a nőkről elnevezett közterület. Karácsony Gergely közterületet nevezne el Kálmán Olgáról – csak viccelt. Slachta Margit, Kéthly Anna és Solt Ottilia – ezek a javaslatai. Kálmán Olga szerint ez sokkal fontosabb kérdés annál, hogy erre itt válaszoljon. Kerpel-Fronius sem válaszolt, nem ötletelne, de Solt nevével egyetért.
 • Kit tekint említésre méltó elődnek? Kerpel-Fronius passzolt. Kálmán Olga szerint Kálmán Olga lesz az, Karácsony Bárczy Istvánt említette.
 • A Pride felvonulását mindhárman megnyitnák, ha felkérnék.
 • Alpolgármesterek a mostani kihívókból? Nem gondolkodnak pozíciók osztogatásában.
 • És aktívan támogatnák a másikat, ha alulmaradnak az előválasztáson? Igen, igen, igen.

©

Hitvallásáról Kálmán Olga azt mondta, nem csak pártokat képvisel, hanem pártokat is, pártnélkülieket is. Ő Budapest lakóit képviseli. Kerpel-Fronius azt mondta, vízió, átláthatóság, könyörületesség, együttműködés. Karácsony négy fotót említett: Bibó István, Váradi András, Rózsa Milán, László János. Ezek lógnak a falán.

Személyre szabott kérdéseket is kaptak a jelöltek.

 • Kerpel-Fronius Gábortól azt kérdezték, privatizálna-e (akár a MÁV-ot is, mint a momentumos Cseh Katalin említette). Azt mondta, amennyiben ezzel növelné a fejlesztés, fejlődés lehetőségét, igen. Miért nem támogatják Ferencvárosban Baranyi Krisztinát? Ez kerületi ügy, felelte. Együttműködés a DK-val? Arra vannak kényszerítve a NER-ben, hiába nyilatkozott korábban olyanokat Fekete-Győr András Momentum-elnök, hogy nem a szívéhez legközelebb álló politikus Gyurcsány Ferenc.
 • Karácsony Gergelytől a zuglói parkolást kérdezték. Hogy tudná megakadályozni fővárosi szinten a Fidesz-MSZP összefonódást, ha Zuglóban sem sikerült? „Ennek már írmagja sincs” – mondta a zuglói helyzetről Karácsony. Ami volt, elmúlt. Zuglóban 2014-ben fizetéseket emelt. Beváltotta a reményt, hogy így kevesebbet lopnak majd? Zugló nem lett új Esztergom, nehéz volt az öt év, de elért néhány dolgot. Ezeket sorolta hosszan.
 • Kálmán Olga is kapott személyre szabott kérdéseket. Miért gondolta meg magát? Miért indul mégis? Az EP-választás megváltoztatta véleményét. Kiderült a választói akarat – indokolt, ellenzéki többségi képviselőtestületet és ellenzéki főpolgármester vizionál. Az EP-választásról azt mondta, a Momentum és a DK politikusai dolgoztak, ez hozta el a sikert. „Újat akarnak, itt vagyok.” Miért nincs még nyilvános programja? Kálmán szerint alapvetései vannak, ez le is van írva, ez egy program, de nem végleges, mert a budapestiekkel együtt akarja kialakítani. “Ha riporterként ezzel találkozott volna, hogy nincs programja, mit kérdezett volna?” – szembesítette Gulyás. Várost pedig még nem vezetett, majd fog – mondta.

©

Karácsony Gergely megkérdezte a másik két kihívót. Ha egy hónapja még nem tudták, hogy jelöltek akarnak lenni, hogyan tudnának felkészülni a feladatra októberig. Kerpel-Fronius március óta készül tudatosan erre, folyamatosan egyeztet szakpolitikusokkal. Kálmán Olga azt mondta, egy hónapja tényleg nem gondolta volna ezt, de díjazza, ha valaki az elmúlt egy évben szeretett volna miniszterelnök, főpolgármester és kerületi polgármester is lenni – szúrt oda Karácsonynak.

Nézői kérdések is érkeztek.

Kiderült, a jelöltek növelnék a köztisztviselők fizetését, fejlesztenék a panellakásokat. A városvezetői tapasztalatok szükségességéről Kerpel-Fronius azt mondta, ha ezt a feltételt kikötnék, még mindig az MSZMP ülne a tanácsokban. Kálmán Olga szerint pedig értelem kell, nem az, hogy „csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.” Karácsony szerint a tapasztalat előny, de nem feltétel.

A nehéz politikai döntésekről Karácsony úgy vélekedett, a legnehezebb az volt, hogy feladja a zuglói polgármesteri széket. A másik két jelöltnek nem volt nehéz politikai döntése eddig, mert eddig nem voltak politikusok.

Az utolsó nézői kérdés a ferihegyi zajszennyezést érintette. A Momentum jelöltje először feltérképezne, tájékozódna, illetve a légi közlekedés alternatíváját említette. Kálmán Olga fel van háborodva, eddig miért nem lépett Tarlós. Tárgyalna. Karácsony Gergely azt mondta, Zugló is érintett. Felülvizsgálná a repülési útvonalakat.

A záróbeszédekkel – nem meglepő módon – zárult a vita és az este.

Karácsony Gergely azt mondta, élvezte a vitát, köszönte, hogy itt lehetett. Kiváló a többi jelölt is, de szavazzanak rá. Nehezen hozta meg a döntést, hogy elhagyja Zuglót, de „nagyon szeretem ezt a várost, nagyon szeretném megváltoztatni, nagyon készülök erre.” Amit tud, tapasztalat, tudás, Budapest szolgálatába állítaná.

Kálmán Olga úgy fogalmazott, az elmúlt 25 évben látta az embereket, foglalkozott velük. „Elhiszik rólam, hogy merek kérdezni, most már merek válaszokat is adni, cselekedni.” Arra kért mindenkit, gondolkodjanak együtt Budapestről, csináljanak „egy nagyon jó várost, Budapest újra a miénk lesz.”

Kerpel-Fronius Gábor arra kért mindenkit, gondolják végig, ez nem egy baloldali szimpátiaszavazás, azt az embert kell megtalálni, aki képes legyőzni Tarlóst és megszabadítani a várost a Fidesz-maffiától. Új szövetség kell, amit a Momentum tud megteremteni. „Csodákat nem tudok ígérni, nagyon nehéz lesz, de azt az élményt kínálom, hogy együtt visszavesszük Budapestet.”

©

A vitát itt nézhetik meg teljes egészében:

Neked Ajánljuk