Index: Nem hagyta a rendőrjárőröknek a főnökük, hogy fontos embereket bírságoljanak – hvg.hu

Futni hagyják a kórházigazgatót, cserébe kapnak kezelést.

Az Index állítása szerint egy kisvárosi rendőri vezető beszél beosztottjaihoz azon a hangfelvételen, amelynek tartalmát a lap ismerteti (magát a felvételt nem közölték). A lap azt írja, a felvételen beszélő férfi azért vonja felelősségre járőrét, mert feljelentette a helyi kórház igazgatóját, amiért mozgássérült helyen parkolt.

“Differenciálni kell” – fogalmaz a lap által helyi rendőrkapitányként beazonosított hang, ami alatt a felvétel szerint azt érti, hogy előbb meg kell tudni, kié az autó, és ennek alapján eldönteni, kell-e büntetés.

Az Index szerint a rendőrök a felvételen vitatkoznak a főnökükkel, és azt mondják, hogy a “differenciált intézkedés” korrupciót jelent, illetve hogy a legtöbb esetben nem egyszerű kideríteni, kié az autó, és az illető fontos személy-e.

A lap szerint azonban a kapitány a felvételen kitart álláspontja mellett: nem szül jót szerinte, ha jogszerűen járnak el, mert a szívességekért cserébe ők is előnyöket kaphatnak. Konkrétan említi, hogy a kórházban évek óta előreveszik a rendőröket a várólistákon, és ennek az ára, hogy a kórház vezetésének elnézik a szabálytalanságokat. Csak az elmúlt fél évben legalább 15 rendőrnek intézte el a soron kívüli kezelést – mondja a felvételen az Index szerint a kapitány.

Az Index kereste az illető kórház igazgatóját, akik nem kívántak reagáltni. Keresték a cikkben említett rendőrkapitányt is, aki azt mondta, nincs nincs nyilatkozási jogköre, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője visszautasította a hivatali visszaélés gyanúját. Vizsgálatot nem kívánnak indítani.

Az Index úgy tudja, a felvétel eljutott a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz is.

Neked Ajánljuk