Ilyen volt az Országgyűlés alakuló ülése – Mandiner

Letették az esküt az új Országgyűlés képviselői, Kövér Lászlót választották házelnökké. Kövesse velünk az alakuló ülés legfontosabb eseményeit!

Köszönjük, hogy ma is velünk tartottak!

Egy mandineres elemzést ajánlunk Önöknek még figyelembe, íme:

Tényleg a „vidéki” Fidesz-KDNP nyomta le a vidékiző belpesti ellenzéket? Utánaszámoltunk!

18:45 – Nem kapta meg a Mi Hazánk a Nemzetbiztonsági bizottság vezetését

Kövér László házelnök javaslatára Novák Előd helyett a jobbikos Sas Zoltánt választották meg a bizottság élére. Bővebben…

18:00 – „Fideszbérenc lettem” – Orbán Viktorral fotózkodott VV Zsolti

Ezt követően Gyurcsány Ferenccel is készült egy szelfi. Bővebben…

17:45 – Különleges rekordot állított fel Lázár János

A makói-hódmezővásárhelyi térség képviselője 2002 óta már hatodik alkalommal nyerte el a választók bizalmát. Bővebben…

17:00 – Gyurcsány és Toroczkai közé szorult Jakab a parlamentben

Erős csatasor állt fel a parlamenti patkó ellenzéki térfelén. Bővebben…

15:14 – Jakab Péter az egyik képviselőjét küldte ki maga helyett, hogy gratuláljon Kövér Lászlónak az újraválasztásához

A jelenlévő frakcióvezetők mindegyike megtisztelte a házelnököt. Jakab Pétert kivéve. Bővebben…

15:07 – Kövér: A hatalom a népé

A politikus megköszönte képviselőtársainak a támogató szavazatokat, amelyekkel ismét házelnökké választották. Bővebben…

15:00 – Újabb 30 perces szünet

14:49 – Kövér László átvette az ülés vezetését

Az ülés vezetését átvette Kövér László újonnan megválasztott házelnök. 

14:40 – Megválasztották az Országgyűlés új alelnökeit

Lezsák Sándort 179 igen mellett választotta meg alelnöknek az Országgyűlés. Latorcai János (KDNP) 180 igen szavazatot kapott. Oláh Lajost (DK) 183, Dúró Dórát (Mi Hazánk) 154 igen szavazattal választották meg. Hende Csabát 177 igen szavazattal választották meg törvényalkotási alelnöknek. 

14:32 – Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé

A szünet után Turi-Kovács bejelentette: a házelnöki szavazáson 183 érvényes szavazat volt, ebből 170 igenre voksolt.  Kövér László ünnepélyes esküt tett a képviselők előtt, utána a házelnök aláírta az esküokmányokat. 

13:33 – Titkos szavazáson döntenek a házelnökről

Közös jelölés hiányában a legnagyobb létszámú képviselőcsoport, tehát a Fidesz jogosult indítványt tenni a házelnök személyére. A kormánypárt Kövér Lászlót jelölte.  A titkos szavazásra húsz perc van, újabb szünet kezdődik.  

13:29 – Ezek a frakciók alakultak

117 fős Fidesz-frakció alakult Kocsis Máté vezetésével, a KDNP 18 fős frakciót alakított Simicskó István vezetésével. A DK 15 fős frakciót alakított Gyurcsány Ferenc vezetésével, 10 fős Jobbik-frakció alakult Jakab Péter vezetésével, 10 fős frakciót alakított a Momentum és az MSZP is. 6 fős Párbeszéd és 6 fős Mi Hazánk frakció alakult, és egy 5 fős LMP-frakció is létrejött.   

12:23 – Hadházy Ákos nem tett esküt

Így az országgyűlési törvény értelmében nem vehet részt az üléseken, és javadalmazást sem kap. Bővebben…

13:27 – Itt van az öt fideszes képviselő, aki már az 1990-es frakciónak is tagja volt

„32 év a Nemzet szolgálatában, az Országgyűlésben” – írta Kósa Lajos. Bővebben!

13:21 – Folytatódik az ülés

12:58 – Orbán Viktor: Egész jól nézünk ki!

„Megalakultunk” – írta a kormányfő Facebook-oldalán. Bővebben!

12:43 – Fekete-Győr szerint azért tett esküt a Momentum, mert 1,9 millió ember erre kérte őket

A frakcióvezető szerint a választáson 1 947 331 listás szavazatot szerző ellenzéki összefogásra leadott szavazatok mindegyike a Momentumra érkezett. Bővebben!

12:34 – Újabb 20 perces szünet jön

A történelmi zászlók kivonultak az Országgyűlés ülésterméből. Az aláírt képviselői esküokmányok ellenőrzése következik, újabb 20 perces szünettel.

12:29 – Ungár Péter szerint a Két Medve nevű szombathelyi kocsmára hasonlít az Országgyűlés

Mi komoly szakmai munkára szeretnénk használni a mandátumunkat, hiszen álláspontunk szerint erre választottak minket az állampolgárok” – szögezte le az LMP frakcióvezetője. Bővebben!

12:31 – Az orosz-ukrán háború mindent megváltoztatott

Áder elmondta, hogy ha visszatekintünk a múltra, akkor hazánk sorsa javult, de nem elég csak a múltra tekinteni. Aggódva nézek a jövőbeli szükséges teendőkre – tette hozzá. Az államfő szerint az orosz-ukrán háború az egész világon mindent megváltoztatott. Mind a kormányok, mind a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy az energia ára a sokszorosára nőtt. Áder elmondta, hogy az eszköz- és készlethiány riasztó méretűvé vált.A magas infláció növekvő társadalmi feszültséget és politikai robbanást okozhat.  

12:25 – A pénz miatt trükközhet a baloldal a parlamenti frakciókkal

A hat csoportban ülő 57 ellenzéki képviselő havonta 256 millió forintjába kerülhet a választópolgároknak. Bővebben…

12:24 – Áder: Csak igenekből lehet országot építeni

Áder János Deák Ferencet idézte, miszerint a véleménykülönbségek által őrlődhetik ki az igazság. Az államfő elmondta, a ránk váró feladatokkal kell foglalkozni, és nem a kampány tanulságaival. Csak igenekből lehet országot építeni. 

Mindehhez nemet kell mondani néhány dologra: „a kettős mércére, az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a hazugságra, a demagógiára, az elvtelenségre, az alpári beszédre”. Mindenkit arra biztatott, mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseltére, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra, közös sikereinkre. 

12:14 – Az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll

Áder János köztársasági elnök az ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a magyar választók április 3-án döntöttek arról, mely pártokat juttatnak mandátumhoz, és kikre bízzák az ország ügyeinek intézését. Először fordult elő Magyarország történetében, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással – tette hozzá. Az emberek döntése teljesen egyértelmű, és nem lehet kétségbe vonni, 1990 óta soha ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem vett részt a választások ellenőrzésében, és soha ilyen kevés jogorvoslat nem volt – mondta a köztársasági elnök. Megkérdőjelezhetetlen a választók döntése, és mindenkinek tiszteletben kell tartani, az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll – mondta az államfő. 

12:11 – A képviselők letették a hivatalos esküjüket, a DK, a Momentum és a Párbeszéd kivonult

Az eskütétel során a történelmi zászlókat behozták az ülésterembe. Turi-Kovács Béla olvasta elő az eskü szövegét, az eskütétel után a DK, a Momentum és a Párbeszéd kivonult az ülésteremből.

12:05 – Igazolták az országgyűlési képviselők mandátumát

Az Országgyűlés igazolta az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát 196 igen szavazattal. 3 képviselő nem volt jelen és nem szavazott. Ezután következett az igazolt képviselők és nemzetiségi szószolók nevének felsorolása.

12:04 – Díszmagyarban érkeztek az alakuló ülésre a Mi Hazánk képviselői

Toroczkaiék közel akkora frakciót alakíthatnak, mint a jobbikosok. Bővebben…

11:52 – Bejutott a Momentum: megnyitott a szelfigyár a parlamentben

Fekete-Győr András nagyokat fotózott az alakuló ülésen. Bővebben…

11:31 – Mandátumvizsgálat és 20 perc szünet jön

A képviselői mandátumvizsgálat következik, 20 perc szünet kezdődik. 

11:28 – Fennakadások nélkül zajlottak le a választások

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke arról beszélt, hogy Magyarország történetében először volt egy napon parlamenti választás és népszavazás. A lebonyolítás teljesen zökkenőmentes volt –  tette hozzá. A választások hivatalos honlapját teljesen átalakították, és így az internetes tájékoztatás fennakadás nélkül működött. 

A választási bizottság 90 ezer fővel működtek és közel ezer külföldi megfigyelő volt. A részükről megjelentett beszámolók alapján ki lehet jelenteni, hogy a választások fennakadások nélkül, a jogszabályok alapján történtek meg – mondta az NVI elnöke. 

Nagy Attila arról is beszélt, hogy a jövőben több jogszabály-módosítással él majd a választási eljárást illetően. 7 választókerületben 20 százalékkal magasabb a népesség, mint az átlag, ezért át kell rajzolni a határokat – tette hozzá. 

11:24 – Nem tapsolta meg az ellenzék a Nemzeti Választási Bizottság beszámolóját

A választás eredményét illetően egyetlen esetben sem kerültek vitatásra az egyéni körzeti eredmények – fogalmazott a bizottság elnöke. Bővebben…

11:17 – Turi-Kovács: „Ma csak két békepárti vezető van Európában: Ferenc pápa és Orbán Viktor”

Turi-Kovács Béla arról beszélt, hogy rendkívüli időszak van, és ezért egy köszöntőn kívül nem is lenne hasznos politikai beszédet tartania. Elmondta: az országgyűlési választáson a polgárok arra szavaztak, hogy a 12 éve elkezdődött Nemzeti Együttműködés Rendszerét folytatni kell, és Magyarország a béke pártján áll. Az utóbbi két gondolat a legfontosabb. „Hisszük és reméljük, hogy megvan a szándék és akarat, hogy a negatív demográfiai trendeket megfordítsuk” – tette hozzá. „Ma csak két békepárti vezető van Európában Ferenc pápa és Orbán Viktor” – mondta.  

11:09 – Áder János megnyitotta az alakuló ülést

A beszéd előtt a képviselők még közösen elénekelték a Himnuszt. Elmondta:

Mind a 199 képviselő és mind a 11 nemzetiségi szószóló benyújtotta a megbízólevelét

A leköszönő köztársasági elnök felkérte Turi-Kovács Bélát korelnöknek, akinek át is adta az ülés levezetését. A jegyzői feladatokat a tisztségek megválasztásáig a nyolc legfiatalabb képviselő látja el. Elsőként Dúró Dóra és Nacsa Lőrinc.

11:05 – „Alternatív esküt” tettek a momentumosok

Meg akarják mutatni, hogy lehet „jobban és tisztességesebben” politizálni. Bővebben…

10:23 – A Fidesz- és a KDNP-frakció tagjai istentiszteleten vettek részt az alakuló ülés előtt

A Hold utcai református templomba mentek a frakció tagjai, miután virágot helyeztek el a Batthyány-örökmécsesnél. Bővebben…

10:06 – Ez lesz a menetrend

Dömötör Csaba közösségi oldalán, rövid videóban beszélt az Országgyűlés megalakulásának menetrendjéről. 11 órakor közösen eléneklik a képviselők a Himnuszt, amit Áder János köztársasági elnök köszöntője követ. Ezután a Nemzeti Választási Bizottság beszámolója következik, esküt tesznek majd az új képviselők, ezután bejelentik az új Országgyűlés megalakulását. 

A jelenlegi kormány megbízatása ezzel megszűnik, a köztársasági elnök pedig javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére. 

Az államtitkár elmondta: szavazni fognak a házelnökről, a parlament alelnökeiről, létrejönnek szakbizottságok, és az is eldől, kik vezetik majd ezeket. 

Az államtitkár bejelentkezését itt tekintheti meg: 

Nyitókép: Földházi Árpád

Neked Ajánljuk