Így gondolkodik Márki-Zay Péter a rezsicsökkentésről és a benzinárak befagyasztásáról – Mandiner.hu

A Mediaworks Hírcentrum összegyűjtötte, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje milyen kijelentéseket tett eddig az energiaárakat és az üzemanyagárakat illetően.

Márki-Zay Péter októberben, a baloldali miniszterelnök-jelöltek vitáján már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak. Úgy fogalmazott, az embereknek érezniük kell az energiaárak növekedését.

„Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba” – fejtegette a HVG által szervezett, Dobrev Klárával folytatott vitán.

A korábban Brüsszel-közeli energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is. – Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöld gazdaságot akar és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek – jelentette ki.

Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni – ezt már a Blikknek adott interjúban fejtegette Márki-Zay Péter. A baloldali miniszterelnök-jelöltet a lap arról kérdezte, mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével, ha kormányt alakíthatna jövőre. A baloldali politikus erre azt mondta, nem tartja megoldásnak az üzemanyagárak befagyasztását. Majd azt magyarázta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”. Miközben tehát Márki-Zay azt javasolja az embereknek, hogy vegyenek kisebb autót, nagycsaládosként maga is igénybe vette a kormány autótámogatási kedvezményét és nagy autót vásárolt.

Később az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a lényegét tekintve ismét szidta a benzinárak befagyasztását.

Nem Márki-Zay az egyetlen baloldali politikus, aki hadat üzent az autósoknak. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere még nyáron azt üzente a panaszkodó fideszeseknek, hogy „szálljanak ki a kocsiból és menjenek gyalog”.

Érdemes felidézni, hogy az árak kordában tartásáért a kormány november 15-től rendelt el üzemanyagárstopot: a 95-ös benzint és a dízelt literenként három hónapig maximum 480 forintos áron adhatják a benzinkutakon. Amelyik benzinkút nem tartja be a hatósági árat, azt akár hárommillió forintig terjedő bírsággal és féléves bezárással is büntethetik.

(Mediaworks Hírcentrum)

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Neked Ajánljuk