Hét halálos áldozata van az ukrajnai orosz dróntámadásoknak, az EU katonai kiképzőmissziót indít – háborús híreink – hvg.hu

Az Apple visszaengedte az App Store-ba a VKontatke orosz közösségi hálót és a Mail.Ru webmail szolgáltatót, három héttel azután, hogy szankciók megsértése miatt mindkettőt eltávolította – írja a Guardian.

“Ezeket az alkalmazásokat olyan fejlesztők forgalmazzák, akik az Egyesült Királyság kormánya által szankcionált egy vagy több fél többségi tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak” – állt az Apple akkori közleményében.

A VKontakte a Facebook, a Mail.Ru pedig a Gmail orosz megfelelője, belföldön az amerikai eredetikkel megegyező piaci részesedéssel. Az orosz–ukrán háború kitörése óta a belföldi tulajdonú internetes szolgáltatóknak még nagyobb jelentősége lett Oroszországban, a külföldiek ugyanis vagy maguktól kivonultak az országból, vagy kitiltották őket az erősen cenzúrázott orosz internetről, arra hivatkozva, hogy Oroszország ellenségeinek üzeneteit terjesztik. A Facebook anyacégét, a Metát egyenesen külföldi terrorszervezetnek bélyegezte az orosz pénzügyi felügyelet.

A VKontaktét a Mail.Ru tulajdonolja 2014 óta, a kettő VK néven olvadt egybe. A csoportot 2021-ben megvásárolta a Sogaz, ami egy, az állami energetikai vállalat, a Gazprom által alapított, állami irányítású biztosítási vállalat. A Sogaz egyik legnagyobb részvényese egyébként Vlagyimir Putyin elnök bizalmasa, Jurij Kovalcsuk, akit ennek megfelelően az EU, az Egyesült Államok, és az Egyesült Királyság is szankcionált.

A fent vázolt tulajdoni viszonyok nem változtak az utóbbi hetekben, így nem világos, hogy az Apple miért oldotta fel a saját szankciós intézkedéseit a VK csoporttal szemben, de az Apple cenzúrapolitikáját monitorozó applecenzorship.com szerint hétfő reggel az egész világon újra megjelentek az App Store-ban a VK szolgáltatásai.

Neked Ajánljuk