Hamarosan megszűnhet a tb-finanszírozott fogorvosi ellátás – Blikk – Blikk.hu

Megkongatták a vészharangot az alapellátó fogorvosok, a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.

A portál arról ír, hogy az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak, egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékos gyerekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatáshoz is hozzájuthatnak. A háziorvosi praxisok számára pedig havonta 540 ezer forint rezsitámogatást biztosít a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az alapellátó fogorvosok szerint a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek.

Felháborodtak a fogorvosok: januártól komoly változás jöhet a hazai fogászatokon

Felháborodtak a fogorvosok: januártól komoly változás jöhet a hazai fogászatokon

Iványi József szakorvos szerint az alapellátó fogorvosi praxisok hónapról hónapra élnek, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha mondjuk egy-egy műszer elromlik.


A fogorvos kiemelte a portálnak, hogy a rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, mert a rendelőkben a nagy teljesítményű berendezések – kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülékek – folyamatosan működnek.

Az alapellátó fogorvosok naponta átlagosan 10-15 beteget látnak el, egy-egy praxishoz 3-5 ezer beteg tartozik.

Iványi József kitért arra is, hogy az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kigazdálkodniunk. Ez magába foglalja az orvos és az asszisztens alapbérét annak összes járulékával és adóvonzatával együtt, továbbá a rendelő összes fenntartási költségét, beleértve a rezsiköltségeket.

Jó, ha az egészségbiztosítótól finanszírozás gyanánt a piaci árak tizedét megkapjuk, ettől pedig nem nem lehet a minőség javulását várni. A finanszírozás változása mellett a szolgáltatás feltételei sem maradhatnak változatlanok – sorolta a problémákat a szakorvos.


Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Neked Ajánljuk