Hajóbaleset: még csak nem is lassított a Viking Sigyn – Origo

Megkapták a helyszíni szemle jegyzőkönyvét a május 29-ei dunai hajóbalesetben érintettek rokonai és ügyvédei. Ebből kiderül, mire alapozzák, hogy a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya a felelős a tömegszerencsétlenségért. 

A dunai hajóbaleset bűnügyi irataiból kiderül, hogy a rendőrök alapos munkát végeztek a nyomozás során.

A helyszíni szemle 8 óráig tartott, ami alatt mindenkit kihallgattak, aki láthatott vagy hallhatott valamit.

Így került elő egy videó, amit a Viking Sigyn egyik utasa készített a tragédiát megelőző pillanatokban. Bár ez – a nyomozásra való tekintettel – egyelőre nem publikus, a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

olyasmit lehet rajta látni, ami bizonyítja, hogy Jurij C., a nagy szállodahajó 64 éves kapitánya kétségtelenül felelős a több halálos áldozatot követelő hajóbalesetért.

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-énForrás: MTI/Mónus Márton

A Hableány nevű turistahajó május 29-ének viharos éjszakáján merült el a Dunában. Mindössze 7 másodperc alatt bukott a víz alá, miután a Viking Sigyn szállodahajó gyakorlatilag elsodorta.

A turistahajó 35 utasából heten élték túl a balesetet, őket még aznap kihúzták a hideg vízből, 26 ember, köztük a két magyar, a kapitány és a matróz holtteste már előkerült, két dél-koreai utast még mindig keresnek, de valószínűleg ők sem élnek. 

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az a Margit híd hídfőjénél lévő kamerák felvételein is látszik, hogy a hatalmas hajó széles orra a Hableány bal hátsó részének ütközött neki. Aztán a Viking folytatta az útját, mintha mi sem történt volna, mintha észre sem vették volna a kapitányi hídon, hogy nekimentek valaminek.

Az igazságügyi szakértők megállapították, hogy a Viking kormányánál állónak látnia kellett, mi fog történni.

Ennek ellenére a Viking még csak nem is lassított, amikor közel került a dél-koreai utasokat és idegenvezetőket szállító hajóhoz. Állítólag ez abból a párperces mozgóképből is kiderül, amit a Viking utasa készített.

A felvételen pontosan látszik a szállodahajó előtt, jobbra a Hableány sétahajó tart hegymenetben a Margit híd középső nyílása irányába. Az is látható, hogy a szállodahajó rohamosan közelít a magyar hajóhoz, amit előzni akar, mint ahogy az is látszik, hogy a svájci zászló alatt hajózó Sigyn egy pillanatra sem lassít 

– olvasható a lapban. 

Balról a második hajó a Viking Sigyn a visegrádi kikötőben június 10-énFotó: Mudra László – Origo

Az egyik igazságügyi szakértői vélemény pedig kimondja, hogy

a Viking radarja is érzékelte, mutatta, hogy ott a Hableány,

vagyis látniuk kellett, hogy meg fog történni a tragédia, ha nem korrigálnak az irányon, vagy nem lassítanak. 

Azt, hogy a helyén volt-e Jurij C. a tragédia pillanatában, vagy más vezetett-e, nem tudni, de ez mit sem változtat azon, hogy egy ilyen helyzetben a hajó első embere a felelős.

A Viking Sigyn 64 éves kapitánya szabadon kisétálhatott a bíróságról, miután kifizette az óvadékotFotó: Polyák Attila – Origo

A 64 éves odesszai férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével gyanúsították meg a magyar hatóságok. Ő tagadja, hogy bűncselekményt követett el. Azt viszont nehezen tagadhatná le, hogy adatokat törölt a telefonjáról a baleset után. Egyébként, információink szerint, egyáltalán nem volt együttműködő, amikor a kihallgatására került sor. A baleset után azonnal megszondáztatták Jurij C.-t és a hajó egész személyzetét is, senki sem volt részeg. Tehát ezzel nem magyarázható, hogyan történhetett ilyen tragédia. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Neked Ajánljuk