Gulyás Gergely köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik nem sztrájkolnak – 444.hu

A tanárok követelései jogosak, azokkal a kormány is azonosulni tud, és a tanárok 87 százaléka is úgy gondolta, nem a sztrájknak van itt az ideje – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán a közmédiának a nap folyamán indult határozatlan idejű pedagógussztrájkkal kapcsolatban.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a március 3-ai Kormányinfón.


Fotó:
Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott a tanároknak, mivel

állítása szerint a felhívások ellenére a sztrájkban az állami fenntartású iskolákban kevesebb mint 15 ezer pedagógus vett részt. Közölte: ez a szám lényegesen elmarad a januári, később jogellenesnek nyilvánított sztrájkban részt vevő pedagógusok számától. Ha az óvodapedagógusokat és a szakképzésben oktatókat is beleszámolják, akkor elmondása szerint a pedagógusok kevesebb mint 10 százaléka vett részt a sztrájkban.

A 444-en frissülő listán gyűjtjük a sztrájkban részt vevő intézményeket, és a diákok tanáraikkal szolidaritást vállaló tüntetésén is ott voltunk.

Gulyás szerint jogosak a pedagógusok követelései, azok teljesítését a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladatának nevezte. Arról beszélt, hogy Brüsszelben most is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, és legalább az ígért, háromszor 10 százalékos béremelés megvalósul. Megjegyezte, több százmilliárd forintot igényeltek a tanárok bérének emelésére az EU-tól.

A miniszter köszönetet mondott a tanároknak, amiért „belátták”, hogy nem a sztrájk a tiltakozás legalkalmasabb módja jelen helyzetben, amikor a szomszéd országban háború folyik és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra. Azért is fontosnak tartotta a normális tanulmányi rend fenntartását, mert az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt a közösségben történő oktatás rendkívüli nehézségekbe ütközött. (MTI)

Neked Ajánljuk