Gerald Knaus: Orbántól az lenne okos, ha kicsit meghúzná magát, bár kétlem, hogy képes erre – Mandiner

Az EU sikeresen leválasztotta a magyar ügyet a lengyelről, így a két kormány már képtelen egymást megvédeni – mondta az Európai Stabilitási Kezdeményezés alapítója a HVG-nek.

Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés alapítója a HVG-nek adott interjút. Knaus az interjúban kitért a francia választásokra, beszélt a magyar belpolitikáról, és az orosz-ukrán háborúról is szót ejtett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gerald Knaus több szálon is Soros Györgyhöz kötődik. A lobbista korábban számtalan alkalommal állt a Magyarország elleni kommunikációs hadjáratok élére. 

Gerald Knaus az interjúban a francia választással kapcsolatban elmondta: „Az államfő jogosítványai és ötéves ciklusa miatt is rendkívül fontos volt a francia elnökválasztás Európának. Kiderült, hogy a politikai erők továbbra is összezárnak Marine Le Pennel szemben, aki elérte a plafont; az elitellenes fiatalok nem benne, hanem a baloldali populizmusban látják a kiutat.

 Orbán hiába bízott abban, hogy amerikai példára ezen a kontinensen is lehetséges egy populista meglepetéssiker.

Az EU vezető államaiban egy időre megszűnt ennek az esélye. A német törvényhozásban alig maradtak barátai, és a francia elnökválasztás is – céljai szempontjából – az ő vereségét hozta” – hangsúlyozta.

Ezek után hozzátette, „Orbán jól válogatta meg provokatív megszólalásait, számíthatott arra, hogy sokan csendben igazat adnak neki. Így volt ez a menekültellenes kiszólásaival, a liberálisok elleni támadásaival és a más tagállamok kormányainak álszentségére vonatkozó szavaival. Ezek a konfliktusai meg is óvták az elszigetelődéstől. Amíg a néppárt megtűrte soraiban, a megfelelő kapcsolatokat is fenn tudta tartani, ami biztosított neki egyfajta mozgásteret. Ez változott meg drámaian az elmúlt két évben” – fogalmazott.

Szerinte Orbán, „az Ukrajnával szembeni politikája miatt maradt szövetségesek nélkül. A korábbi nemtetszést viszolygássá fokozta, hogy

Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter még a háború előtti napokban is Putyinra fogadott,

és egoista magánutakon próbálta érvényesíteni saját érdekeit. A háborút számos európai fővárosban közvetlen fenyegetettségként élik meg. Az, hogy Orbán szembehelyezkedik az Ukrajnát támogatókkal, ellenséggé teszi őt ezekben a tagállamokban” – jelentette ki.

A lengyel-magyar viszonnyal kapcsolatban elmondta, hogy „nyilván fennmarad a két ország taktikai szövetsége a 7-es cikkely szerinti eljárás kapcsán, hiszen ettől kölcsönösen meg tudják védeni egymást.

Lengyelország azonban már jóval kevésbé érdekelt a jogállami mechanizmus elleni harcban,

hiszen egyértelmű, hogy Varsóval szemben nem fogják alkalmazni” – szögezte le.

Nyitókép: YouTube

Neked Ajánljuk