Fővárosi antitest-vizsgálat: a Sinopharmmal oltottak 24 százalékánál nem alakult ki védettség – hvg.hu

A részeredmény szerint a Sinopharmmal oltottak véréből hiányzott leggyakrabban az antitest.

Koronavírus-járvány

Van-e visszatérés a “normalitáshoz” az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az “új” normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek 23,90 százalékánál nem volt elegendő IgG típusú neutralizáló antitestek a vérkeringésben – közölte a Fővárosi Önkormányzat kedden az ingyenes antitestvizsgálatukról kiadott közleményben, amiben részeredményeket közöltek.

A közlemény szerint az AstraZeneca, a Moderna és a Janssen vakcinái esetében minden oltottnál kialakult védettség, azonban ebből a három oltóanyagból adtak be a legkevesebbet a vizsgáltaknál. Pfizeres oltásnál két embernél nem találtak antitestes védelmet, míg a Szputnyik V esetében 7-nél.

A sinopharmos minta volt a legnagyobb, 1230 oltottból, 294-nél nem alakult ki az antitestes védettség. A részletes táblázat:

©

Azt hangsúlyozták, hogy az 1760 értékelhető vizsgálat – a  résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát.

A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre. Összesen 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk