Fontos részlet a fiatalok adómentességéről – Portfolio

Teljes szja-mentességet vezetünk be a 25 év alatti fiataloknál, melynek részleteiről hamarosan itt, a Facebook-oldalamon adok bővebb tájékoztatást – jelezte Novák Katalin Orbán Viktor bejelentését követően.

A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztja az új kedvezmény egy fontos pontjára mutatott rá, amit már a miniszterelnök is megemlített.

Ezek szerint a fiatalok adómentessége a nemzetgazdasági átlagkeresetig lesz érvényes.

A fiatalok átlagkeresete ugyanis jócskán elmarad az országos átlagkeresettől. Ezért az érintettek kisebb része eshet az országos átlagfizetés feletti kategóriába, vagyis a 25 év alatti dolgozók nagy részére érvényes lesz a kormány új kedvezménye még a felső korlát mellett is.

A 2020-as év január-októberi időszakában (vagyis a legfrissebb adatok szerint) a bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 278 600, a 25–54 évesek esetében 375 900, míg az 54 év felettieknél 355 000 forint volt. Ugyanebben az időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 360 400, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 370 500 forintot ért el. Mindez nem meglepő, hiszen a fiatalok közül szinte mindenki a nemzetgazdasági átlag alatt keres a pályakezdés és/vagy a kezdeti képzetlenség miatt.

Címlapkép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Neked Ajánljuk