Fekő Ádám: Értjük, mit akar mondani Márki-Zay Péter, de jobb szavak kellenek – Mandiner.hu

A fogyatékkal élők számára is méltatlan, ha a KESMA dolgozóihoz hasonlítják őket.

„A fogyatékkal élők számára is méltatlan, ha a KESMA dolgozóihoz hasonlítják őket, de politikusként úgy általában meg kell néznie, hogy használja a nyelvet Orbán Viktor kommunikációs stábja.

Márki-Zay Péter kimondta nyilvánosan, amit egyébként olyan sokan kimondtak már társaságban: azt, hogy a kormánymédiánál akár fogyatékosok is dolgozhatnak.

Nyilván a szokásos MZP-megoldásról beszélünk, hiszen ha a fogyatékos helyett mondjuk hülyét, idiótát vagy ezen túlszaladva a valójában sokkal adekvátabb agysérült szót használta volna, nem érkezett volna meg gyorsan a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, hogy jelezze, elég régóta küzdenek a fogyatékos szó pejoratív értelemben vett használata ellen, úgyhogy jó lenne, ha nem ezt a szót használná. Közben a KESMA is elég gyorsan irányba állt, és a politikai korrektséggel folytatott harcba beleillesztették a magyar köznyelvben amúgy osztálytól, lakhelytől és kortól függetlenül használatos szó használata elleni harcot is.

Az érdekvédelmi szövetségnek speciel tökéletesen igaza van két ok miatt is: az egyik az, hogy a fogyatékos szó nyilvánosság előtti használata tényleg sokakat sért, de ami sokkal fontosabb, hogy az így is elég hátrányos helyzetbe került magyarokat egyszerűen nem szabad egy rosszul megválasztott szóval sem hasonlítani mondjuk az Origo kiemelt státuszban dolgozó munkatársaihoz, én is határozottan sértőnek érezném ezt.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Neked Ajánljuk