Értelmetlenül várakoznak a rákos betegek, állítja az Országos Onkológiai Intézet, de az ombudmsan azért vizsgálódik – hvg.hu

Közleményükben azt írják, mindenkit tájékoztatnak, hogy a munkaidő és betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik.

Határozottan visszautasítja az intézet jó hírnevét sértő, a közvéleményt tendenciózusan félrevezető politikai megnyilvánulások és sajtótermékek igaztalan állításait az ott folyó betegellátás minőségéről és körülményeiről az Országos Onkológiai Intézet (OOI).

Az intézettel kapcsolatban a 24.hu alapján mi is megírtuk, hogy embertelen körülmények között, abszurd módon várakoztatják a kemoterápiára érkező rákos betegeket. Ezzel szemben a kórház azt állítja: minden beteget tájékoztatnak, hogy a munkaidő és betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitják,

a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

A nyári hónapokban a betegek száma nem csökken, de egyetlen beteg kezelése sem marad el. A sorszámhúzásnál esetlegesen észlelt visszaélésekért (pl. sorszámok cserélgetése) az intézet nem tehető felelőssé, írják.

A Népszava ugyanakkor úgy értesült, hogy az ombudsman hivatalból vizsgálatot indít a betegellátás körülményei miatt.

Az OOI szerint az elmúlt évek alatt több rendszert állítottak fel és próbáltak ki annak érdekében, hogy az előjegyzés alapján érkező betegek ellátása rendben történjen. Jelenleg is fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés. A betegek számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra – teszik hozzá. (Az esetről szintén hírt adó Index itt megjegyzi, hogy a hajnali sorban állás nem emiatt van, hanem azért, hogy a betegek egyáltalán bejussanak az orvoshoz, aki a laboreredményeik alapján beutalja őket a már előjegyzés alapján folyó kemoterápiás kezelésekre.)

Az Országos Onkológiai Intézet kiemeli, hogy ők Magyarország és Közép-Európa egyetlen európai akkreditációval is rendelkező onkológiai intézménye, ahol az onkológiai betegek ellátása világszínvonalon történik. Mivel a területi ellátási kötelezettségen kívül országos feladatokat is ellátnak, ez azt jelenti, hogy az ország minden részéről ide érkező minden beteg, tehát az ellátási területen kívülről spontán érkező daganatos betegek gyógyítása is korlátozás nélkül történik.

Az OOI négy kemoterápiás osztálya az év minden munkanapján folyamatosan végzi a betegek kemo-, hormon-, célzott és immunterápiás ellátását. A kemoterápia a legmodernebb központi gyógyszertár által kiszolgált 95 ambuláns kemoterápiás székkel rendelkező kúra ellátóhelyen történik, minden esetben a legmagasabb szakmai színvonalon.

A “B” Kemoterápiás Osztály az urológiai, hematológiai, nőgyógyászati és bőrdaganatok kivételével valamennyi egyéb szolid rosszindulatú daganatos beteg gyógyszerterápiás ellátását végzi, így az intézeten belül is a legnagyobb betegforgalmat bonyolító osztály. 2018-ban 16.571 kúraszerű kemoterápiás ellátáson kívül 40.759 ambuláns vizsgálatot teljesített ez az osztály. Ez minden évben 1000-1200 új daganatos beteg gyógyszeres kezelését jelenti, amivel az osztály Magyarország legnagyobb kemoterápiás ellátóhelye, naponta átlagosan 70 beteg kap kemoterápiát itt – írják.

Intézetük alapelve évtizedek óta, hogy minden hozzájuk forduló beteget megfelelő időben, várólista alkalmazása nélkül kezelnek, ami a legtöbb nyugat-európai ország vezető rákközpontjában sem megoldott – ér véget a közlemény.

Neked Ajánljuk