Elnézést kért az Országos Meteorológiai Szolgálat az augusztus 20-ai tévedéséért – Mandiner

Közösségi oldalukon azt írták: „a modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán igyekezett elmagyarázni, hogy miért jelzett esőt augusztus 20-án a késő délutáni és az esti órákra az ország középső részére.

Mint írták, „a tegnapi (szombati) nap eseménydúsan indult, délről észak felé haladó záporos, zivataros tömbök egyre inkább összeálltak, így délelőtt már inkább változó intenzitású eső, illetve egy-egy beágyazott zivatar öntözte a középső tájakat.

A délelőtti órák végére ez a csapadéktömb elkezdett gyengülni, és kelet felé tolódni”

– ismertették.

Nem robbant be a légkör a középső tájakon

Majd azzal folytatták, hogy „a késő délutáni órák folyamán a várakozásoknak, illetve a numerikus előrejelzésekkel ellentétben nem robbant be a légkör a középső tájakon, csupán a Dunántúlon, a Balaton térségében alakultak ki zivatarok, az ország nagyobb részén pedig az esti, éjszakai órák nyugalomban teltek. Az éjszaka második felétől pedig mérsékelt intenzitású záporeső kezdett re az ország keleti, délkeleti felén” – tették hozzá.

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg.

Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.

Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!” – olvasható a  Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben, amelyhez több ábrát is csatoltak.

Kapcsolódó tartalom:

Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot

Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték. Bővebben…

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Neked Ajánljuk