Élet+Stílus: Másodfokú riasztásokat adtak ki felhőszakadás veszélye miatt | hvg.hu – hvg.hu

Viharos estének és éjszakának nézünk elébe. A zivatarzóna dél-délkelet felől érkezik, és rövid idő alatt sok eső várható, erős szél mellett.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki több déli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt több mint 50 milliméternyi eső is hullhat.

A veszélyjelzés szerint további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megye járásaira.

Szintén a felhőszakadás veszélye miatt Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A dél, délkelet felől érkező kiterjedt zivatarzóna fokozatosan északnyugat felé terjedve halad át az országon. A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméternyi, esetenként akár 50 millimétert meghaladó eső) kísérheti. Emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás, néhol ennél is erősebb) széllökés és jégeső is előfordulhat. A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlnak, emellett ekkor a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

Szombaton az elvonuló csapadékrendszer mögött továbbra is többfelé alakulhatnak ki zivatarok (legkisebb valószínűséggel az északkeleti országrészben). A zivatarok várhatóan a vasárnapra virradó éjszaka fokozatosan mérséklődnek.

Neked Ajánljuk