Egyszemélyes vita: Hadházy Ákos a zuglóiságát bizonygatta Tóth Csaba hiányában – hvg.hu

Tovább fokozódik az izgalom a zuglói előválasztáson: miután Tóth Csaba nemcsak lemondta a vitát, de fel is jelentette az azt szervező Partizán műsorvezetőjét, Gulyás Mártont, Hadházy Ákos egyedül ment el, és kihívója hiányában a figyelemben lubickolva ecsetelhette céljait. Ami kiderült: Hadházy zuglóibb, mint gondolhattuk. Ami nem derült ki: hogy tud-e konkrét korrupciós ügyről Tóth Csabát illetően.

Túl vagyunk az ellenzéki előválasztás egyik legszürreálisabb eseményén: hétfő este egyszemélyes előválasztási vitát rendezett a Partizán a zuglói választókerületből, miután a körzet képviselője, Tóth Csaba nem jelent meg, s mi több, feljelentette a vitát szervező Gulyás Mártont.

Tóth hétfőn kora délután Facebook-videóban tette közzé, hogy bíróság elé akarja citálni a Partizán műsorvezetőjét, az ugyanis Karácsony Gergellyel készített pénteki interjújában „kérdéseknek álcázott vádakat” fogalmazott meg a zuglói képviselővel szemben. Így tehát az MSZP-s politikus egyetlen helyi kihívója, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és rendhagyó módon az MKKP által támogatott Hadházy Ákos volt csak jelen a hétfő esti vitán.

A történtek fényében nem meglepő módon a program azzal kezdődött, hogy Gulyás Márton állást foglalt az ügyben. A műsorvezető kifejtette, hogy az Országos Előválasztási Bizottsággal már augusztusban aláírták a szerződést a vitákról, amely elől Tóth Csaba eredetileg elzárkózott, majd végül azt mondta, hétfő délelőtt hozza meg a végső döntését – ezt végül a feljelentésről szóló videóval egyúttal megtette. Gulyás visszautasította a Tóth által megfogalmazott gyanút és áll elébe az eljárásnak; hozzátette: szerinte a Fidesz legyőzéséért küzdők kulcsfeladata, hogy ne válogassák meg a médiumokat, és ha kritikus kérdésekkel találkoznak, válaszoljanak is azokra. Felszólalását azzal zárta, hogy fenntartja az eredetileg szombatra tervezett miniszterelnök-jelölti vitára is a Partizán platformját, amelyről már korábban megegyeztek, de végül az ATV és az RTL Klub beugrott a helyére – aki megjelenik, azzal végigmennek a vitatémákon.

Ezután a zuglói „vitára” terelődött a figyelem: a szervezés változatlan maradt Tóth hiányában is, így Hadházynak egy üres pulpitus mellett kellett a megadott témákban feltett kérdésekre válaszolnia. A független országgyűlési képviselő nyitóbeszédében azt mondta: nem hitte, hogy amikor 8 évvel ezelőtt szekszárdi fideszes képviselőként leleplezte a trafikcsalást, egy napon majd még a lojalitása hiányát fogják felhozni vádként ellene, mint ahogy azt Tóth Csaba tette. Ma már nem hiszi el, hogy a „huncut polgármesterek és képviselők” felett szemet lehet hunyni, és úgy véli, az elszámoltatás csak a szándékon múlik, a saját oldalukon belül is.

Gulyás elsőként a Városliget átalakulásáról, illetve a Liget Projekt még be nem fejezett, vagy el nem kezdett elemeiről kérdezte Hadházyt. A képviselő szerint nincs olyan ügy, amelyben megfelelő ellenállással ne lehetne sikereket elérni, Zuglóban viszont ez nem volt meg, szerinte a kerület MSZP-s vezetése mindenben zöld utat adott, pedig komoly volt a ligetvédők ellenállása is. Úgy véli, a Nemzeti Galéria nem költözhet a Ligetbe csak azért, mert „Orbánnak kell a hely a várban”, és a városligeti biodómmal kapcsolatban is tartja magát ahhoz, hogy ha anyagilag kifizetődőbb, akkor el kell bontani. Hadházy szerint fontos, hogy a terület országgyűlési képviselője ne „házmester” vagy „szuperpolgármester” legyen, ezért amikor Gulyás a Bosnyák tér felújításáról kérdezte, úgy fogalmazott: nem tudja rendbe tenni egyedül, de mindenképpen rossz irányba halad a projekt azzal, hogy lakópark is került a képbe, és nem csak a közterek, a piac és a bevásárlóegységek fejlesztése. Szerinte ismeri a helyiek véleményét, ők pedig úgy látják, újabb lakóparkra nincs szükség.

A második blokkban a közbiztonság volt a kulcskérdés, de itt hozta fel Gulyás Márton Tóth Csaba és más kritikusok véleményét, akik szerint Hadházy nem kötődik a városrészhez. A független képviselő szerint ez nem igaz: öt évet élt Zuglóban, vannak helyi rokonai, valamint meg is lehet ismerni a helyiek akaratát, mindazonáltal pedig Tóth Csaba is rengeteget tartózkodik Nyugat-Magyarországon. Szerinte más ellenérvek – mint például az, hogy miért az egyébként sikeres Tóth ellen indul – sem állják meg a helyüket, hiszen ha van jobb jelölt, őt kell elindítani egy körzetben. A biztonságra rátérve azt mondta, egyértelmű a kormánymédia által javaslatok nélkül hangoztatott probléma megoldása: több rendőrre van szükség, mert láthatóan jót tesz a jelenlétük. Itt viszont Hadházy felemlegette, mi a probléma valós háttere: ahogy fogalmazott, a rendőrség „kezd megszűnni”, több ezres állományhiány van, és a járvány végével erős leszerelési hullám jöhet, amit magasabb bérekkel és jobb munkakörülményekkel kell megakadályozni. Példaként azt hozta fel, hogy nem véletlenül nem látni már traffipaxos rendőröket az úton – egyszerűen nincs erre kapacitás.

A harmadik, „Kormányváltás vagy rendszerváltás?” című blokkban Gulyás Márton arra volt kíváncsi, tud-e Hadházy konkrét korrupciós ügyekről Zuglóban, hiszen akár igen, akár nem, kellemetlen helyzetbe kerülhet vele: ha tud róla, de nem mondja, akkor cinkos, ha pedig nem tud semmit, akkor felvetődik a kérdés, hogy miért Zuglóban indul. Hadházy erre többször is leszögezte, hogy az előválasztásban nem kutakodik az ellenfelei dolgaiban, mert olcsó kampánytrükknek hihetnék a választók, az összefogásban ráadásul egy oldalon állnak. Itt elsütötte azt a poént, hogy „nem áskálódik, mert az ásásnak nincs jó üzenete”, amelyet a közönség nevetve fogadott, hiszen Karácsony Gergely egykor zuglói polgármesterként egy kiszivárgott hangfelvételen azt mondta, hogyha visszamegy Zuglóba, „őt elássák”, amit lehetett úgy érteni, hogy Tóth Csabára utal vele.

Hadházy azt mondta, a sajtó már így is felderítette a parkolási botrányt, amikor a kerület egy kedvezőtlenebb ajánlatot fogadott el, és maga Karácsony Gergely is azt mondta, hogy a zuglói MSZP összejátszik a Fidesszel. Szerinte nem az a lényeg, hogy van-e konkrét bizonyíték Tóth korruptságára, mert így is látható, hogy sosem állt ki a korrupciós ügyeknél, nem volt ott a propaganda elleni küzdelemben, és a helyi fideszes ügyeknek sem jár a végére, mert még mindig a kormánypárti Bánki Erik cége csinálja a közétkeztetést a kerületben, amit anno még Papcsák Ferenc vitt oda polgármesterként.

Záróbeszédében Hadházy azt mondta, a média nagy csetepaténak állítja be a zuglói történéseket, de ő szeretné ezt elsimítani, hiszen a lényeg, hogy bármilyen összetételű ellenzék is győz, az csak jobb lehet a kormánynál. Szerinte ennek elengedhetetlen eleme, hogy (a korábban ráaggatott jelzővel élve) „kellemetlen” politikusok legyenek az ellenzékben, akik nem kötnek kompromisszumot a korrupcióval. Ennek fényében a felelősségrevonás reális cél, csak valódi szándék kell hozzá. Azzal zárta: a zuglóiaknak el kell menniük szavazni már most is, hogy ez a változás végbe is tudjon menni.

Neked Ajánljuk