Egyelőre nem fogadta el az EU a magyar helyreállítási tervet! – Portfolio

Az Európai Bizottság még elemzi a múlt pénteken kapott magyar válaszokat, és akár hetekig is eltarthat a feldolgozásuk – mondta Arianna Podesta, az Európai Bizottság szóvivője mai sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy elfogadják-e a magyar helyreállítási tervet. Konstruktívan dolgozunk azon, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük, mondta Arianna Podesta. Kiemelte: ha értékelésünk több időt igényel, javaslatot teszünk Magyarországnak, hogy állapodjon meg a két hónapos határidő meghosszabbításáról.

A Portfolio megírta, hogy a folyamatos egyeztetések célja az, hogy eldőljön: tud-e vállalni olyan plusz garanciákat a magyar kormány az uniós pénzek szabályos, átlátható, összeférhetetlenségi és korrupciós kockázatokat enyhítő elköltéséhez, amelyeket a Bizottság elfogadhatónak tart, és így jó szívvel rá tud-e bólintani a helyreállítási tervre vagy sem. A Bizottság támogatásának megszerzése elengedhetetlen: enélkül nem kerülhet a magyar program a tagállamokat tömörítő Tanács asztalára végső jóváhagyásra és egyáltalán nem mindegy, hogy a Bizottság mikor hagyja jóvá a tervet.

A Bizottság ma délutáni jelzése után még érdekesebb Varga Mihály pénzügyminiszter ma reggeli közlése. “A jelenlegi számítások azt mutatják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye akkor is 6 százalék felett nőhet az idén, ha az európai uniótól egyetlen fillér sem érkezik az év végéig. Ehhez a szükséges kormányzati lépéseket előkészítették” – mondta Varga Mihály az Origo-nak adott interjújában. Ahogy reggeli cikkünkben jeleztük, Varga Mihály szavai azért is érdekesek, mert azt jelentik: a Pénzügyminisztériumban vannak arra vonatkozó számítások, hogy milyen teljesítményt nyújthat a magyar gazdaság akkor, ha az Európai Uniótól nem érkeznek források Magyarország és Brüsszel között formálódó vita miatt. Vagyis készülnek egy ilyen forgatókönyv megvalósulására is.

Egyelőre még egyáltalán nem tart itt a helyzet, azonban az AP hírügynökség beszámolója kiemeli, hogy a kritikusok szerint a korrupciós garanciák elégtelenek lehetnek a magyar tervben. Még ha az EU országai zöld utat is kapnak a Bizottságtól a milliárdos források megszerzéséhez, más tagállamoknak a jóváhagyására is szükségük van.

Ha a Bizottság mégis napokon belül jóváhagyná a magyar tervet, akkor az még bekerülhetne a gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin (Tanács) július 26-i ülésére. Ha viszont nem, akkor leghamarabb majd csak a szeptemberi tanácsi ülésre kerülhet be. Varga szavai tehát már értelmezhetőek az arra való felkészülésként is, hogy nem születik meg az egyezség a korrupciós kérdések és a demokratikus ügyek terén a Bizottság és Magyarország között, így az uniós pénzeket nem folyósítják az idei évben.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk