Dúró: A Mi Hazánk igényt tart a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára – Mandiner

A Mi Hazánk elnökhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy a valódi erők arányában történjen meg a parlamenti helyek elosztása.

„Jakab Péter egy politikai hulla, de a lemondás helyett magával rántja a sírba az ellopott pártját is” – ezt írta közösségi oldalán a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke. Novák Előd szerint a Jobbiknak mára nem maradt szavazótábora. Sőt: elvei és programja sem – írta kedden a hirado.hu.

Dúró Dóra szerint a „demokrácia megcsúfolása lenne, hogy az országgyűlésben felelős munkavégzéssel járó pozíciókat birtokolnának olyan pártok, amelyek a magyar társadalomban nem rendelkeznek jelentős beágyazottsággal”. Azt javasolja a Mi Hazánk Mozgalom, hogy a valódi erők arányában történjen meg a parlamenti helyek elosztása.

A Jobbikot „összegyurcsányozták”

A balliberális pártok közül a Demokratikus Koalíció kivételével mindenki számára óriási kudarcot hoztak a választások. A Jobbikot „összegyurcsányozták”, ami egy újabb Fidesz-kétharmadot eredményezett. A Mi Hazánk Mozgalom egy másik ellenzéki alternatívát képvisel.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint pártja nem fog „zsigeri politizálást folytatni”, viszont a „magyar nemzet érdekét szolgáló összes javaslatot” támogatják. Kijelentette: az újabb kétharmados kormánypárti győzelem után szükség van a józan ellenzéki politizálásra.

A Mi Hazánk viszi tovább azt az értékrendet, amit a Jobbik vallott

Mint fogalmazott: „sok olyan programpontunk van, amit annak idején a Jobbik képviselt, de most már csak a Mi Hazánk vállalja fel. Ilyen például a mentelmi jog eltörlése. Mi azt valljuk, hogy nincs szükség erre a politikusi privilégiumra. A Jobbik pálfordulásának egyik jele, hogy az országgyűlésben többször is a mentelmi jog fenntartása mellett szavaztak. Számos más tekintetben is a Mi Hazánk Mozgalom viszi tovább azt az értékrendet, amit eredetileg a Jobbik vallott. De most már egészen más kihívásokkal kell szembesülni, mint 2003-ban, vagy 2010-ben” – mondta.

A Mi Hazánk elnökhelyettese szerint a magyar emberek életét az elmúlt két évben leginkább a koronavírus és az azzal kapcsolatos lezárások határozták meg. Ebben a kérdésben egyedül a Mi Hazánk fogalmazott meg oltáskritikus véleményt.

A Jobbik teljesen belesimult a balliberális oldalba

Kijelentette: „rávilágítottunk arra a gazdaságpolitikai átrendeződésre, ami a koronavírus árnyékában lezajlott. E tekintetben a Jobbik teljes mértékben besimult a balliberális oldalba. A Jobbik még a saját alapító nyilatkozatával is szembe ment. A pártot annak idején Pongrátz Gergely ’56-os szabadsághős, a Corvin-köz parancsnoka indította útjára. Testvére, Pongrátz András, aki szintén ’56-os szabadságharcos volt, adta át a zászlót a Mi Hazánk Mozgalom alakulásakor. Számunkra ez nagyon fontos erkölcsi és érzelmi iránymutatás”. Hozzátette: „a szabadságszeretet, az ’56-os szabadságharc tisztelete sokat jelent a Mi Hazánk Mozgalomnak. Fontosnak tartjuk, hogy tovább vigyük ezeket a nemzeti értékeket és megbecsüljük a hőseinket. A Jobbikra ez már nem jellemző”.

A parlamenti bizottsági helyek elosztása kapcsán Dúró Dóra elmondta: szerinte

a három lista elve alapján kell kialakítani a struktúrát.

A balliberális tömörülést hat párt alkotja, de közöttük olyanok is akadnak, amelyek Dúró Dóra szerint önállóan még listát sem tudtak volna állítani. Nemlétező, kamupártoknak nevezte ezeket a politikai erőket.

A valódi erők arányában történjen meg a parlamenti helyek elosztása

Dúró Dóra szerint a „demokrácia megcsúfolása lenne, hogy az országgyűlésben felelős munkavégzéssel járó pozíciókat birtokolnának olyan pártok, amelyek a magyar társadalomban nem rendelkeznek jelentős beágyazottsággal. Azt javasolja a Mi Hazánk Mozgalom, hogy a valódi erők arányában történjen meg a parlamenti helyek elosztása” – mondta. A Momentum kapcsán leszögezte: még azt sem lehet tudni, hogy részt vesz-e a bizottsági munkában. „Azt tudjuk csak, hogy az alakuló ülést bojkottálni fogja. Ez elképesztő hozzáállás, hiszen minket a választók azért küldtek a parlamentbe, hogy az embereket képviseljük” – mondta Dúró Dóra, aki bejelentette:

pártja igényt tart a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.

Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy a Jobbik frakcióból senkit sem fogadnak be. Mint fogalmazott: „ezt a határvonalat már nagyon régen meghúztuk”.

Nyitóképen Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Fotó: Bánszegi Rebeka

Neked Ajánljuk