Döntött a fővárosi közgyűlés: ha nem az eredeti diákváros épül meg, ne legyen atlétikai vb Budapesten – Portfolio

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program (EBP) folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról.

Ezt a megállapodást az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt – tette hozzá.

A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az “visszafordíthatatlan folyamatot eredményez” – közölte Karácsony Gergely.

A főváros döntésével kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy az mennyire ügydöntő jellegű. A jogi kötőerővel kapcsolatban Karácsony kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik, így az esemény megtartása mellett érveltek.

A közgyűlés végül 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy Budapest nem kíván a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha az eredetileg a diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk