Die Welt: Orbán úgy vezeti országát, mint egy családi vállalkozást – Mandiner

A lap szerdai cikke szerint ugyanakkor más tagállamok jogállamiságával és pénzügyi gyakorlatával kapcsolatban is vannak problémák.

Brüsszelben „nyílt titok”, hogy Magyarországon kívül más tagállamok is megsértik az Unió értékeit – olvasható a Die Welt cikkében. A lap szerint a korrupció és a jogállamiság megsértése miatt

Brüsszel 7,5 milliárd euró támogatás megvonásával fenyegeti Magyarországot.

Ugyanakkor más tagállamok jogállamiságával vagy pénzügyi gyakorlatával kapcsolatban is vannak kétségek. Ezekben az esetekben Brüsszel azonban feltűnően visszafogottan viselkedik.

„Magyarországon hatalmas a korrupció”

Azt írják: súlyos a gyanú, hogy e mögött politikai preferenciák állnak. Az EU szerint Magyarországon a támogatások terén hatalmas a korrupció: Orbán Viktor, a mindig nagy többséggel újraválasztott Fidesz pártjával együtt,

úgy vezeti országát, mint egy családi vállalkozást.

A Magyarországgal szembeni szankciók bejelentése után csak a lengyelek álltak hivatalosan Budapest mellé, valószínűleg azért, mert a lengyeleket is több milliárd eurónyi uniós kifizetés befagyasztása fenyegeti. A cikk szerint az EU-nak sokkal szigorúbban kellene fellépnie a szabályokat megsértő tagállamokkal szemben.

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Neked Ajánljuk