„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben – hvg.hu

Ahogy az várható volt, Demeter Szilárd lemondását követelik az ellenzéki képviselők a hétfői ülésnapon. Varga Mihály válaszolt rá, szerinte Demeter beismerte a hibáját.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg a parlamentet a napirend előtti felszólalásokkal. Szerinte a kormány összefogás helyett megint arra kényszerül, hogy az ellenzékkel szemben védekezzen, a költségvetés idei évben mutatott hiányát kilenc százalékra jósolta, és szerinte ha véget ér a rendkívüli helyzet, gyorsan talpra áll a magyar gazdaság.

Varga arról a német nyilatkozatról is beszélt, ami szerint „a magyarokat ki kell éheztetni pénzügyileg”, mivel szerinte amúgy is rossz emlékeket idéz ilyen egy némettől.

A DK-s Arató Gergely válaszában a gazdasági adatokat kritizálta, felhozta a tömegével eltűnt munkahelyeket, majd rátért a témára, ami valószínűleg meghatározza egy ideig az ellenzék kommunikációját: Demeter Szilárdra, aki az előző hét végén egy cikkben azt találta írni, hogy Soros György a liberális Führer, és Európa az ő gázkamrája.

“Nem mondta el a kormány, hogy leváltotta Demeter Szilárdot. Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci. Ha önök komolyan vennék azt, hogy ebben az országban fontos a demokrácia, akkor ez az ember nem lehetne a helyén. Azzal, hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy antiszemitával, egy nyílt nácival.”

Arató Gergely

©

Az MSZP-s Burány Sándor is kiemelte, hogy nem hallotta Demeter lemondását.

A szintén MSZP-s Harangozó Tamás a paksi atomerőmű bővítésére és a sportlétesítményekre adott pénzeket emlegette, miközben nincs százszázalékos táppénz a dolgozóknak, továbbra is rövid ideig jár munkanélküli ellátás, és alacsony a segély összege is, majd ő is feltette a kérdést: “Demeter Szilárd meddig maradhat a helyén, mikor hozzák meg a döntést?”

Az LMP-s Csárdi Antal szerint Varga áldozati szerepben tetszeleg a kormánnyal együtt, majd beállt az ellenzéki sorba: “Meddig lesz még pozícióban Demeter Szilárd? Hány percig lesz még ő pozícióban? Mikor határolódik el tőle a kormány, mikor hozza meg az elvárható és szükséges döntést?”

Varga a gazdaságpolitikát ért kritikákra a 2008-ban az MSZP–SZDSZ-kormány által felvett IMF-hitelt hozta fel, amit már a Fidesznek kellett visszafizetni, miközben most sok jó a helyzet, és kiemelte, az önkormányzatoknak rengeteg állománya van például állampapírban is.

©

Demeter Szilárdra is reagált: szerinte a PIM-főigazgató elismerte a hibáját, ráadásul a cikket és a Facebookját is törölte.

Itt megjegyezem, a baloldal itt is kettős mércével beszélt, amikor valaki azt mondta egy baloldali polgármester, megérdemelten kapta az év embere címét Adolf Hitler, hallgattak, ahogy Bíró László esetében is”

– idézte fel Varga a borsodi időközi választás egyik kulcstémáját, amin az ellenzék egy 2018-ban még judapestező politikus mögé állt be.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet is megemlítette Demetert: a párt társelnöke szerint az nem elég, ha törli a Facebookját, ugyanis egy ilyen embernek nincs helye a Petőfi Irodalmi Múzeum élén.

Neked Ajánljuk