Cseh Katalin: Ez az EU-val feleslegesen hadakozó orbáni politika súlyos kudarca – Mandiner

Ami hozzánk megérkezett, az a brutális drágulás, az elszálló forint-árfolyam és a rezsiemelés.

„Az Európai Bizottság mai bejelentése után világossá vált: még hónapokig folytatódni fog a huzavona a kormány és az EU között, és a válság legjavát az uniós források nélkül kell átvészelnie Magyarországnak. Ez az EU-val feleslegesen hadakozó orbáni politika súlyos kudarca. A kormányoldal fényes győzelemről beszél, de a csúsztatásokon könnyű átlátni, ha felteszünk pár egyszerű kérdést:

Mégis hogy lehet az, hogy Magyarországon kívül minden tagállamnak van már elfogadott terve a Helyreállítási Alap lehívására? Spanyolország például tavaly júliusban kapott zöld utat Brüsszeltől, decemberben már meg is érkeztek hozzájuk a pénzek. Ami hozzánk megérkezett, az a brutális drágulás, az elszálló forint-árfolyam és a rezsiemelés ‒ mindezt érdemben fékezhette volna, ha van megállapodás.

A kormány egy 17 elemű törvénymódosító csomagot tervez a Parlament elé terjeszteni, melynek része egy teljesen új hatóság létrehozása is. De miért húzzák az időt? Egy válság közepén vagyunk, családok, közintézmények kétségbeesetten számolgatják, hogy fognak kijönni a hónap végén. Ilyenkor minden perc számít. Miért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, ami egy meglevő uniós intézmény, ráadásul sokkal hitelesebb, mint bármi, amit a kormány létre tud hozni?

Továbbra is azért dolgozunk, hogy az uniós források közvetlenül az iskolákat, kórházakat, munkahelyteremtést segítsék. A közvetlen forrásokkal ki kell nyitni a kaput azoknak az önkormányzatoknak, akik a legnehezebb feladatot fogják viselni a szociális válságban.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Neked Ajánljuk