Csak találgatni lehet, kire száll az óriási vagyon, miután örökös nélkül halt meg az egyik leggazdagabb magyar – hvg.hu

Néhány napja elhunyt a milliárdos gyémántkereskedő és kastélytulajdonos, Csebi Pogány Alajos, most pedig azt találgatják, mi lesz a vagyonnal, mert a tehetős üzletembernek – legalábbis a Blikk szerint – nem volt örököse.

A bulvárlap megfogalmazása szerint a dúsgazdag férfit mindenki szerette, idős korára viszont egyedül maradt: gyermekei közül kettő is drámai körülmények között hunyt el, majd az egyik feleségét is elveszítette.

Csebi Pogány Alajos életéről korábban filmeket forgattak, könyvet is írtak. A Blikk annyit közöl az életútjáról, hogy húszévesen, 1952-ben disszidált, előbb Ausztriába, majd Belgiumba került. Ott nősült meg, és apósa révén került be a gyémántszakmába. A kapcsolatainak köszönhetően Csebi Pogány Alajos később az amszterdami gyémánttőzsde elnöke lett, majd a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze.

A tehetős férfi a rendszerváltás után tért vissza Magyarországra: Budapesten vett ingatlant, 1995-ben előbb családi kápolnát építtetett Dunakilitin (itt is temették el), majd 2000-ben milliárdokért kastélyt a falu határában, szállodával, golfpályával. Az év nagy részét ingázással töltötte Dunakiliti és cannes-i birtoka között.

Csebi Pogány Alajos 2003-ban a 100 leggazdagabb magyar között az 58. helyen szerepelt, amin a Blikk szerint nagyon felháborodott, és hozzátette, az első helyen kellene lennie.

„Ha majd nem leszek, ráhagyom ezt a hazára, s csinálok valami alapítványt” – nyilatkozta évekkel ezelőtt. Alapítványról viszont azóta sem tudni.

Neked Ajánljuk