Ceglédi üzent a „nyilvánosságot telehazudozó” ellenzékieknek: Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem feltétele az EU-s pénzek folyósításának – Mandiner

A politikai elemző emlékeztetett: a dánok, a svédek az írek és a lengyelek sem csatlakoztak az uniós intézményhez.

„Minden lehetőségre nyitottak vagyunk” – nyilatkozta Navracsics Tibor az Európai Unióval való megegyezéssel kapcsolatban.

Ismert: vasárnap ülésre készül az EU-bizottság, hogy megvitassa, hogyan tovább a magyarországi uniós forrásokat illető vitában.  A biztosok várhatóan azt javasolják majd az EU tanácsának, hogy az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer keretében tartsa vissza Budapesttől a regionális támogatásokat, ugyanakkor nyitva hagyják a kompromisszum lehetőségét.

A téma előkerült az ATV pénteki műsorában, az Öt-ben, ahol eléggé eltérőek voltak a vélemények. Vona Gábor szerint Magyarország meg fogja kapni a teljes összeget, Hont András viszont úgy vélte, az Unió már csak az arcvesztés miatt sem adhatja oda hazánknak a források 100 százalékát.

Műsorvezetői kérdésre – miszerint meddig veheti be az Unió a magyar kormány trükközéseit – Konok Péter elmondta: az EU-ban nem naív emberek ülnek, pontosan látják, hogy mi folyik, csak asszisztálnak ehhez. 

Erre jött Hont András fejtegetése, miszerint az uniós intézményekben nagyrészt nem politikusok ülnek.

„Ha a Kohl, Thatcher, Mitterand-érához hasonlítod, és azt veszed egy egységnek, akkor ez jó, ha 1/15” – jelentette ki Hont. Ceglédi Zoltán szerint az EU legkésőbb 11 éve, a médiatörvény idején értesülhetett „a magyar jogállamisági gondokról”, mégsem tett semmit, ami erősítheti azt az elméletet, hogy „van egyfajta összejátszás a szereplők között”.

A politikai elemző az adás egy későbbi részében üzent „az ellenzéki barátainak”, akik „telehazudozták a nyilvánosságot”:

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem feltétele az EU-s támogatások folyósításának! Ha így lenne, akkor egyébként a hírhedten korrupt, mocsokban gázoló és lepusztult Dánia is csatlakozott volna. Nem tagja Írország és Lengyelország sem, akit pont most dicsértünk meg, hogy éltanuló, megtették, amit elvártak tőlük – mégsem kapták meg a pénzt” – mondta Ceglédi.

„Ne hülyítsük magunkat ezzel. Ha megjön a pénz, az annak dacára fog történni, hogy nem csatlakoztunk az Európai Ügyészséghez” – tette hozzá.

Neked Ajánljuk