Brit lap: Giorgia Meloni győzelme az olasz demokrácia diadala lenne – Mandiner

A The Spectator brit politikai magazin szerzője felháborítónak tartja Ursula von der Leyen szavait, aki szerint megvannak az eszközeik arra, hogy megbüntessék Olaszországot, ha sérülne a jogállam.

Ursula Von der Leyen egy, a Princeton Egyetemen tartott rendezvényen úgy reagált arra a lehetőségre, hogy Giorgia Meloni lehet Olaszország új miniszterelnöke, hogy az uniónak már megvannak az eszközei arra az esetre, ha a demokrácia sérülne valamely tagállamban. A vasárnap késő esti urnazárás után kiderült, az olasz jobboldali politikus győzelmet aratott. 

A Bizottság elnöke pénteki beszédében, amely után több helyen is tüntetések voltak Olaszországban, azt mondta, hogy a kezében lévő eszközöket már bevetette Magyarország és Lengyelország ellen, azaz visszatartják az uniós forrásokat. Mindezt az Európai Bíróság által hajtják végre, az EU közös értékeinek – mint például a jogállamiság és a szolidaritás – állítólagos megsértése miatt, főként az igazságszolgáltatás és a média tekintetében.

Az, hogy egy nem megválasztott uniós Bizottság megbünteti a demokratikusan megválasztott magyar és lengyel kormányokat, mert nem tartják be a közös értékeket, rendkívüli”

– írja a Spectator szerzője, aki szerint az, hogy ezzel fenyegetőzik von der Leyen, ha Melonit megválasztják, és nem viselkedik, felháborító. 

Nyitókép: Alberto Pizzoli/AFP

Neked Ajánljuk