“Botrány”: a kormánymédia szerint az is gyanús, aki olyan helyen van, ahol valaha Cseh Katalin volt – hvg.hu

A Cseh család volt nyomdacége két uniós pályázaton is kapott támogatást. Mi több, a cég szomszédságában lakó vállalkozások közt is van, amelyik nyert uniós pénzt. Sőt, van olyan uniós forrást elnyert cég, amelyik évekkel korábban megfordult azon a helyen, ahol a Cseh-cég később telephelyet létesített.

Hatalmas botrányról számol be a kormánymédia (például a fideszes médiaalapítványhoz, a KESMA-hoz tartozó Origo a bennfentes.net nevű honlap “nyomozása” alapján): Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselőhöz köthető cégek 4,8 milliárd forint uniós támogatást kaptak 2004 óta.

A kiindulási pont a Pannónia Nyomda, amelyet 2010-ben hozott létre Cseh Katalin édesapja, és amelynek 2013-2018 között Cseh Katalin ügyvezetője és tulajdonosa volt. A cég a 2010-es években 286 millió forint támogatást kapott két uniós pályázaton. Az “oknyomozás” következő lépéseiben rákerestek arra, hogy a Pannónia Nyomda “még milyen cégekkel lehet kapcsolatban”, illetve “újabb vállalatokat lehet a Pannónia Nyomda Kft. céghálójába kötni”. A kapcsolódási pont, amit sikerült “felderíteni”, pedig nem más, mint a Pannónia Nyomda egyik bejegyzett fióktelepe egy váci címen, és kisebb részt egy másik Szirákon.

Ezen a ponton fontos hangsúlyozni, hogy

az azonos címre bejelentett székhely, telephely vagy fióktelep semmiféle kapcsolatot nem jelez két cég között, hiszen egy ipari telepre vagy egy irodaházba cégek tucatjai vannak bejelentve.

Ahogy attól sem lesz két ember egymás rokona, hogy ugyanabba a társasházba költöznek. Céges kapcsolódásnak tekinthető a tulajdoni részesedés két cég között, a közös tulajdonos (akár áttételesen), illetve a közös cégvezető személye. Az ebben az “ügyben” emlegetett cégek közt ilyen közös pontok nincsenek, mindössze annyi, hogy egymás szomszédai.

Sőt még csak az sem, az egyik, a Pannónia Nyomdához “kötött” cégnek, az Uniotechnek 2013 óta nincs meg az a váci telephelye, ahova a Pannónia Nyomda 2016-ban költözött. Gyetvai Róbert vezérigazgató-tulajdonos a hvg.hu-tól értesült róla, hogy cégét valótlanul összekapcsolták a Pannónia Nyomdával. Gyetvai Róbert azt mondta,

ha a cégükről valótlanságokat állítanak, akkor készek jogi útra vinni az ügyet.

Szintén a hvg.hu-tól hallott az egészről először Nagy László, a Mondat Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A Mondat semmilyen módon nincs egy cégcsoportban a Pannónia Nyomdával, az igaztalan állítások ellen pedig tiltakozik – mondja Nagy László.

Egyébként a Pannónia Nyomdából a Cseh család 2018-ban kiszállt, a cég ügyvezetője és tulajdonosa azóta Halász Gábor.

Cseh Katalin a Facebookon reagált a “botrányra”. “A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság. Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett. Az pedig egyértelműen kiderül a cégiratokból, hogy én évekkel ezelőtt, jóval azelőtt, hogy politikai pályára léptem, lemondtam a cégvezetésről. A Fideszt és propagandáját zavarja korrupcióellenes tevékenységem, de nem fognak tudni megfélemlíteni. A szükséges jogi lépéseket megteszem az ügyben” – írja a politikus. Cseh Katalin a továbbiakban nem akarta kommentálni az ügyet a hvg.hu-nak.

Neked Ajánljuk