Befizette az óvadékot, kiengedték a Viking Sigyn kapitányát – hvg.hu

A dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfinak a 15 millió forint befizetése után megszűnt a letartóztatása, bűnügyi felügyelet alá került.

Megérkezett a törvényszék gazdasági hivatalába az a tizenötmillió forint, amelyet a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi fizetett be óvadékként – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság másodfokú döntése értelmében

csütörtökön megszűnik a gyanúsított letartóztatása, a férfi bűnügyi felügyelet alá kerül legfeljebb négy hónapig.

A végzés szerint a gyanúsítottnak Budapest területén kell maradnia, és nyomkövetőt kell viselnie, emellett köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután hátulról nekiütközött a Viking Sigyn szállodahajó. A fedélzetén 35-en voltak, 33 dél-koreai állampolgár és kétfős magyar személyzet. A balesetet heten élték túl, 25 halálos áldozatot már azonosítottak, három eltűnt dél-koreai utast továbbra is keresnek.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyészség korábbi közlése szerit a férfi adatokat törölt a telefonjáról, miután hajója a Hableánnyal ütközött.

A Viking Sigyn nem egészen két nappal a baleset után újra úton volt, Ausztria felé vette az irányt. A Hableány magyar matrózának jogi képviselője szerint a rendőrség ennyi idő alatt, műszerek és szakértők nélkül, a Duna mélyén nem gyűjthette össze az összes bizonyítékot. Magyar György kijelentette: nem lett volna szabad elengedni a hajót.

A rendőrség korábban azt állította, hogy a büntetőeljáráshoz szükséges összes eljárási cselekményt elvégezték, a múlt hétfőn azonban mégis újabb szemlét tartottak a Sigynen, amely addigra visszatért Magyarországra.

A Hableányt kedden emelték ki a Dunából, azóta a rendőrség azon is elvégezte a hivatalos szemlét. A roncsot a csepeli szabadkikötőben 26 órán keresztül vizsgálták a szakemberek.

A Hableány és a Viking Sigyn ütközése után bekövetkezett tragédiáról itt olvashatja el az összes hírünket.

Neked Ajánljuk