„Az uniós intézmények hatásköri villongása csak celebecskék cicaharca” – Deutsch Tamás a Mandinernek – Mandiner

Bár a fideszes politikus szerint az Európai Parlament baloldali képviselői acélcsövet akarnak dugni a küllők közé, a megegyezés irányába mutatnak a tárgyalások a nekünk járó EU-s forrásokról. Az uniós intézmények hatásköri villongásai, illetve a magyar kormánnyal való tárgyalások kapcsán ugyanakkor Deutsch Tamás úgy fogalmazott: az „Európai Parlament a botos ávós, az Európai Bizottság pedig a cigis ávós szerepét játssza”.

Megint valami 4700-szor feltraktált dolog szenzációként való tálalása, mert ez nyilvánvalóan növeli a kattintásszámot” – így értékelte lapunknak Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője a HVG keddi írását. Ennek címében a portál a Delbos-Corfield EP-képviselő nevével fémjelzett, szeptemberben az Európai Parlament elé kerülő jelentésről szólva azt írja: „Miközben az uniós forrásokról alkudozik a magyar kormány, az EP a támogatások befagyasztását kéri két hét múlva.”

Ez csak az új Sargetini-jelentés, semmi új nincs a nap alatt

Tudjuk jól, hogy az új Sargentini, vagyis

Delbos-Corfield képviselőasszony elkészítette jelentéstervezetét, melyben a magyar jogállamiság szerinte állítólag sanyarú sorsával foglalkozik,

és ezt a LIBE-bizottság még a nyári szünet előtt megtárgyalta. És valóban, szeptemberben a plenáris ülés elé kerül” – foglalta össze a fejleményeket Deutsch.

Mint részletezte: „ennek a határozatnak a sok »irgum-burgum« pontja közül az egyik, hogy addig, amíg ezek a szerintük rettenetes, jogállamiságot sértő állapotok hazánkban nem változnak, ne kapjon Magyarország EU-s pénzt.” Ugyanakkor a fideszes politikus aláhúzta: semmi új nincs a nap alatt. Vagyis szerinte nem arról van szó, amit a HVG-cikk sejtetni akar a forrásokról zajló, biztató kimenetelű tárgyalásokra reagálva, vagyis hogy a „semmiből összetákoltak volna egy úgy javaslatot, amiben meg akarnák mindezt torpedózni”. Ez egy már régóta napirenden lévő kérdés.

A képviselő ugyanakkor hozzátette, „persze a szándék annyiban igaz, hogy az Európai Parlament baloldali többsége szívesen torpedózná meg azt, hogy megállapodás szülesse, és hogy ennek révén hazánk uniós pénzekhez juthasson”.

Hatásköri villongásokról

Deutsch Tamás felvetésünkre úgy fogalmazott, bár az Európai Unió alapító tagállamaihoz képest hazánk „friss tagországnak” számít, már mi is is látjuk, hogy

ha van igazán szánalmas az Európai Unió működésében, az éppen az uniós intézmények hatásköri villongása, ami celebecskék cicaharca.

Mint a képviselő kifejtette, van, amikor érdemi kérdés is felmerül, de az már szinte észrevehetetlen. Mint fogalmazott: „Összességében a hatásköri villongások döntő része tökéletesen öncélú, brüsszeli buborékon belüli, tényleg cicaharc. Itt most ez a helyzet.”

Magyarok és lengyelek vs. „botos ávós és cigis ávós”

Az EP-képviselő a magyar-lengyel jogállamisági eljárásokat illetően úgy fogalmazott, hogy

az „Európai Parlament a botos ávós, az Európai Bizottság pedig a cigis ávós szerepét játssza”.

Mint kifejtette, „a botos ávós, aki üti-veri a delikvenst, ahol éri, s a legfantáziátlanabb, primitív hazugságok mentén hőzöngve próbálja nyomás alá helyezni a Bizottságot, nehogy a cigis ávós meggondolja magát, és végül megállapodjon a delikvenssel, mint tette azt a lengyelekkel”.

Deutsch Tamás aláhúzta: „A hatásköri villongás mögött meghúzódó konkrét hatalmi törekvés az, hogy úgy kell megbüntetni az immár negyedik kétharmados jobboldali többséget felmutató magyar társadalmat, hogy ha arra vetemedik, hogy a keresztény-demokrata, nemzeti elkötelezettségű, a hagyományos európai értékek mellett következetesen kiálló, szuverenista politikát folytató Orbán-kormányt hajlandó ilyen mértékben támogatni, akkor legyen meg ennek a következménye, hátha ebből tanul. Vagyis: nincs uniós pénz. Ez az európai és magyar baloldal politikája.”

A szeptemberi EP-vitáról és a hazánknak járó pénzekről

Az EP-képviselő arra a kérdésünkre, milyen őszre számít, lesz-e megegyezés végül a nekünk járó pénzekről, elmondta: nagy érdeklődéssel várja a szeptemberi, európai parlamenti vitát. Mint fogalmazott: „A kérdés az lesz, hogy az igen tisztelt magyar baloldali képviselők továbbra is beállnak-e ebbe a kórusba, melyben hol ők viszik a prímet, hol pedig csak a kórus tagjaiként kontráznak a legdurvább rágalmakhoz. Vagy képesek lesznek-e ezúttal a két lábukra állni, és azt mondani, hogy ha az EU és Magyarország között megállapodás jön létre, akkor ők ezt a megállapodást támogatják”.

Deutsch elmondta azt is, egyébként a megegyezés irányába mutatnak a tárgyalások.

Mint kifejtette, a megegyezés szakmai részében „zárós határidőn belül egyetértésre tudnak jutni a magyar kormány szakértői, szakpolitikusai és az Európai Bizottság szakmai vezetői”. Ugyanakkor a megegyezés politikai szintjén még „acélcsövet akarnak a küllők közé dugni az Európai Parlament baloldali képviselői”. Ennek ellenére Deutsch Tamás reméli, „ahogyan a lengyel ügyben volt, Magyarország esetében is lesz kellő politikai bátorság” a megegyezéshez.

Nyitóképen Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Neked Ajánljuk