Az Európai Unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan – Origo

Az Európai Unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan és minden bizonnyal csak egy uniós szerződésmódosítás oldhatja fel a konfliktust –hangzott el az Alapjogokért Központ, Az Európai Unió jövője: EP-választás után – szerződésmódosítás előtt? – című konferenciáján. Az új bizottságnak olyan elnök kell, aki nem politikai bizottságként határozza meg az Európai Bizottság működését, hanem a szerződések őreként – minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt. 

Magyarországon könnyű értékelni az EP-választás eredményét, mert a Fidesz-KDNP által elért 53 százalékos eredmény az unióban rekordnak számít – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség szerint az európai eredmények értékelése kettős: a balliberálisok szerint a szuverenista erők vereséget szenvedtek. A valóság ezzel szemben, hogy a szuverenisták megerősödtek, de nem szereztek többséget  – tette hozzá. Az eredmények értékelésében fontos szempont, hogy az unió szervei közül nem a parlament, hanem a miniszterelnökök tanácsa a legfontosabb.

Óriási különbségek

Gulyás Gergely elmondta, a legjobban támadott kormányok szerepeltek a legjobban a választáson, így a magyar, az olasz, az osztrák és a lengyel. Ebből is látszik, hogy a parlament és a tanács nagyon eltérő politikai színezetű – tette hozzá. Az unió következő öt évét nem a stratégiai papírok fogják meghatározni, hanem az intézmények vezetőinek a személye. Az utóbbi területen vannak érthetően a legnagyobb viták – mondta a miniszter. Az új bizottságnak olyan elnök kell, aki nem politikai bizottságként határozza meg az Európai Bizottság működését, hanem a szerződések őreként – tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője szerint ma az EU a bővítés szempontjából rosszabb állapotban van, mint a csatlakozni szándékozó országok. Ráadásul sokkal nagyobbak a különbségek az unióban, mint a korábbi években. A közép-európai államok nagyon sok kérdésben teljesen mást gondolnak, mint például a skandináv államok – hangsúlyozta a politikus. Gulyás szerint alapvető fontosságú, hogy az uniós szerződésszegést megtestesítő Spitzenkandiat-rendszert megszüntessék, valamint, hogy olyan személy ne tölthesse be a bizottsági elnöki posztot, aki egy tagállamot nyíltan megsértett. 

Szerződésmódosításra van szükség

Ha valamilyen konfliktus van egy családban, attól még az ember szereti a családját, mi is így vagyunk az Európai Unióval – mondta Szánthó Miklós. Teljesen megkérdőjelezhetetlen, hogy Magyarországnak az unióban van a helye, függetlenül attól, hogy milyen viták vannak – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ vezetője. Az EU jelenlegi formájában fenntarthatatlan, szerződésmódosításra van szükség, és ebben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is egyetért.

Egy szerződésmódosítás oldhatja fel az uniós problémákatForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A szakember szerint az egyik legfőbb probléma, hogy az Európai Parlament és az Európai Bíróság lopakodó szerződésmódosítást folytat a tagállami szuverenitások kárára. Van egy nagyon nehezen feloldható konfliktus a mostani helyzetben, és ez minden bizonnyal egy szerződésmódosításban csúcsosodhat ki – mondta Szánthó Miklós. Az a világnézeti konfliktus, ami az EU megalakulásától jelen van, továbbra is köztünk marad. A vita legfőbb törésvonala a szuverenista és föderalista tábor között húzódik – tette hozzá.

Ez nem veszélytelen dolog

Az uniós szerződésmódosítás egyáltalán nem veszélytelen dolog – mondta Varga Zs. András. Az alkotmánybíró szerint a nagy viták során könnyen becsempészhetnek olyan szabályokat a szövegbe, amik csak később lesznek mindenki számára ismertek. A szakember úgy látja, az EU-t lehet egyfajta birodalomként értelmezni, ráadásul nemcsak szörnyű dologként lehet értelmezni a birodalmiság fogalmát. Az EU esetében is adottságként kell értelmezni a birodalmi létet, mivel sok esetben absztrakt értékek mögé bújnak – tette hozzá. 

Varga Zs. András szólt arról is, hogy minden ismérv alapján nyugodtan lehet birodalomként tekinteni az EU-ra. A birodalmiság egyik ismertetőjegye lett, ahogyan a jogállamiság fogalmát megváltoztatták, és teljesen eltávolodott az eredeti értelmétől. Mára a jogállam fogalmát nem arra használják, amire eredetileg kitalálták – mondta az alkotmánybíró. Bár az EU nem tagadja a tagállami szuverenitást, de egyre több területen nem tartja fontosnak annak tiszteletben tartását. A szellemi természetű ellenállást választhatják a nemzetek, mivel az EU-t nem fegyveres erők tartják össze. Ez a szellemi ellenállás pedig az identitás megőrzése lehet – mondta a szakember.

Neked Ajánljuk