“Az egyik megnyeri, aztán hárman összefognak, és csodát csinálnak Budapesten” – hvg.hu

A frekventált helyeken meglepően sokan mentek el szavazni a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás első napján.

Bár az előválasztó sátrakra kirakott plakát szerint 2-3 perc a szavazás, első nap 15-20 percet álltak az emberek a tűző napon, mire bejutottak – ezt tapasztaltuk a Nyugatinál, a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén. Ott szavazott le a három jelölt, Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor. Az előválasztás első napján rajtuk kívül a szavazni érkezőkkel is beszélgettünk:

Beszéltünk olyan politikussal, aki szerint csalóka kiindulni abból, a frekventált helyeken mennyien szavaztak, a külvárosi részeken ugyanis nincs akkora érdeklődés. Ő úgy saccolja, nincs nagyobb roham, mint az előválasztás első fordulójában volt, de szerinte azért meglehet az 50 ezres részvétel, ami az érvényesség feltétele.

A részvételi adatokat viszont most mindennap nyilvánosságra hozzák, de csak a sátrak zárása, vagyis este 8 után. A részadatok ugyanis a szavazást lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György szerint befolyásolhatják a választást. Csütörtök nap közben a statisztika kint volt még az oldalon, Magyar György menet közben vetette azt le.

Az online szavazás sem indult zökkenőmentesen: a meghirdetettel ellentétben délelőtt 10-kor még nem lehetett voksolni, a regisztráltak adatait ugyanis a pártok kérésére szúrópróbaszerűen leellenőrizték az aHang szakemberei. Volt ugyanis, aki visszaéléstől tartott, de az informatikusok semmilyen problémát nem találtak. Több párttal is beszéltünk, bármilyen gondról, visszaélésről egyiknél sem hallottak, fideszes “trollhadseregtől” sem tartanak. Szavazni június 26-án délig lehet, online folyamatosan, a 15 helyszínen felállított sátorban pedig 10-20 között.

©

Hogy jutottunk idáig?

Karácsony Gergely idén februárban mosta le az első, a baloldal pártjai között rendezett előválasztáson szocialista ellenfelét, Horváth Csabát, a több mint 34 ezer szavazatból 27,6 ezret elvíve.

Hónapokig úgy volt, a DK által is támogatott Karácsony ezután a második fordulóban Puzsér Róberttel, az LMP és a Jobbik által is támogatott független jelölttel áll majd ki, azonban az EP-választás mindent borított. Egyrészt az LMP lényegében megsemmisült, a Jobbik is jócskán erodálódott, a Momentum és a DK viszont szárnyalt, ez pedig mindent megváltoztatott.

Először is a Momentum elnöke, Fekete-Győr András bejelentette, saját főpolgármester-jelöltben gondolkodnak. A lépés mögött több taktikai megfontolás is volt, első körben az, hogy a saját jelöltjükkel legitimálják Karácsony Gergelyt Puzsér Róberttel szemben, plusz azt sem akarták, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök hozza őket lépéskényszerbe. Idő közben Puzsér Róbert kiszállt az előválasztásból – arra hivatkozva, hogy feltételei nem teljesültek –, a támogató pártjai pedig mögüle szálltak ki. Puzsér az októberi körben mindenképp ott lesz.

Gyurcsány – szokásához híven – húzott egy váratlant, és felesége, Dobrev Klára június 6-án bejelentette, Kálmán Olgát támogatják az előválasztáson. A hír Karácsonyt is váratlanul érte, elmondása szerint Gyurcsány Ferenc 8 perccel a sajtótájékoztató előtt hívta fel telefonon, hogy közölje a döntést. Gyurcsány – és a DK – azt állítja, nem szegték meg a szavukat, hiszen Karácsonyt csak az első fordulóban támogatták, írásban pedig azt vállalták, a második forduló győztese mögé állnak majd, akárki is lesz az. Arról, hogy hogyan lett Kálmán az emberük, itt beszélt.

Egy hétig úgy volt, a Tisztelet Társaságának elnöke, Schmuck Andor is versenybe szállt, azonban végül visszalépett, miután Karácsony, Kálmán és Kerpel-Fronius is megígérte, nem veszi el a nyugdíjasok utazási kedvezményét.

Neked Ajánljuk