Antall József fia elárulta, apja mit mondott a halálos ágyán Orbán Viktornak – hvg.hu

Nem örökösének tette meg, csak két tanácsot adott a haldokló miniszterelnök a fiatal ellenzéki vezetőnek.

Antall György, a harminc évvel ezelőtt miniszterelnöki esküt tett Antall József fia sokáig annak ellenére nem beszélt apjáról a nyilvánosság előtt, hogy az első szabadon választott kormányfő „titkos tanácsosaként” utalt rá, sok mindent látott és hallott. Most nagyinterjút adott a Válasz Online-nak, ebben többek között elmondta: fültanúja volt Antall és Orbán Viktor utolsó telefonbeszélgetésének.

Azt mondta neki: „ne felejtsd el, miért harcoltunk”, tudniillik az Ellenzéki Kerekasztal idején, illetve Orbán Viktor lelkére kötötte, hogy vigyázzon a pártjára. Körülbelül ez volt a két üzenet

– fogalmazott a lapnak Antall György. Szerinte apja a reformkorral, Széchenyivel elinduló magyar politikusi hagyomány legutolsó képviselője volt. Azóta alapjaiban változott meg a politika, így a rendszerváltás utáni első miniszterelnöknek nincsen örököse.

Nagyon veszélyes játék a politikát azzal elintézni, hogy a politika mocskos dolog, s minden politikus lop, csal és hazudik. Ez ugyanis csak azoknak a politikusoknak ad menlevelet, akik tényleg lopnak, csalnak és hazudnak

– vélekedett Antall György. Normák nélkül nem lehet a normaszegést számonkérni, tette hozzá. Kifejtette azt is, hogy nem csak az üres kassza okozott meglepetést apjának, mikor megválasztották:

Minden kezdő kormányfőt – s ez nemcsak az apámra igaz, hanem utódaira is – meglepetésként érhetett, hogy a nagyhatalmak vezetői, de még akár a vezető diplomaták is, milyen természetességgel kérnek előnyöket, különleges elbánást vagy olykor még többet saját országuk nagyvállalatainak.

Antall György úgy látja, a Kádár-korszak magyar kormányai a KGST-ben és a Varsói Szerződésben nemigen konfrontálódtak az oroszokkal, inkább mindent megígértek, aztán “elsumákolták a teljesítést”. Megfogalmazása szerint egy ilyen politika sem népszerűbb, főleg nem eredményesebb az EU-ban, mint az állandó konfrontáció.

Neked Ajánljuk