A TEK szerint a magyar gázvezetékek nincsenek veszélyben – 444.hu

Az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Norvégiában már a hadsereget rendelték ki a fúrótornyokhoz. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan monitorozza a gázrendszer biztonságát – tudta meg a Napi.hu.

A Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetéken keletkezett károkat vélhetően egy szabotázs okozta, amelyet az Európai Bizottság vizsgál, és szigorú válaszlépéseket ígért. A hálózatot vélhetően robbanószerekkel rongálták meg szakértők szerint. Emiatt több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Magyarországon az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata – olvasható a cikkben.

Hajdu János, a TEK vezetője beszámol V. Kende elfogásáról.


Fotó:
M1

A TEK folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség – közölte a TEK a lappal.

Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, hogy egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont – írta a Napi.hu.

Neked Ajánljuk