A hétvégén 102 új beteget találtak – Origo

5 millió 538 ezer a beoltott Magyarországon, 102 új fertőzöttet találtak a hétvégén, és ez idő alatt meghalt 3 beteg – írja a koronavirus.gov.hu oldal.

A hétvégi összesített adatok szerint a beoltottak száma 5 538 557 fő, közülük 5 175 503 fő már a második oltását is megkapta. 102 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 539 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma.  A hétvégén összesen hárman haltak meg, így az áldozatok száma 30 007 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 741 509 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 023 főre csökkent. 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát. Több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. 

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Farkas-Csamangó Ágnes orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával, középen Fekete Beáta asszisztens a békéscsabai Réthy Pál kórházbanForrás: MTI////Rosta Tibor

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.   Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik-oltás foglalható.  Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető. 

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a Magyarországgal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét.  A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.  A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező  a maszkviselés. 

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető,

Már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhozAzoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre.

Neked Ajánljuk