A hajléktalan embereket védő “vörös kódot” hirdetett az Emmi – hvg.hu

Valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila hangsúlyozta:

Az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.

A “vörös kód” vasárnap délben lép életbe és kedd 10 óráig érvényes. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok lesz, vagy attól hidegebb.

Fülöp szerint országos szinten jelenleg 79 százalékos a kihasználtsága a hajléktalanszállóknak, Budapesten pedig 74 százalékos. 

Azokat a hajléktalan embereket, akik szociális intézményekbe kerülnek, a járványra való tekintettel az intézmények lakóitől elkülönítve helyezik el.

A sajtótájékoztatón Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira. Azt kérte:

Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék az erre szolgáló diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak azok az utcán fagyhatnak meg az emberek, hanem azok is, akik a saját fűtetlen lakásukban hűlhetnek ki. Példaként említette, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt. Hozzátette:

Ezért, ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon kellene lennie, akkor nézzünk rá.

Neked Ajánljuk