A Hableány kormánylapátját 11 fokkal elfordítva találták – Index

A Hableány balesettel kapcsolatban lezajlott a hatósági szemlebizottság megállapította, hogy a kormánylapát 11 fokkal tér ki az egyenestől, ezt írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a kapitány az utolsó pillanatban még menekülni próbált, de már elkésett a manőverrel.

Az ütközés erejét és a Hableány helyzetét jelzi, hogy az ezertonnás Viking Sigyn, 13-14 kilométer/órás sebességgel ütközött a negyventonnás Hableánynak, és végigroncsolta a sétahajó bal oldalát a tattól a kormányállásig. A nagyobb hajó hatvan centiméteres, félkör alakú mélyedést vájt a hajótestbe. Azt írják, az ütközés ereje és az egymásnak feszülő fémdarabok akkora hanghatással járhattak a szakértők szerint, hogy kizárt, hogy nem hallották meg a két hajó fedélzetén.

A BRFK nyomozócsoportja a cserbenhagyásnak, illetve az elsősegélynyújtás elmulasztásának a lehetőségét is vizsgálja, és a Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelősség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztott.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft-t képviselő ügyvéd a lapnak elmondta, az eddigi információk szerint a Viking Sigyn a baleset helyszínétől 800 méterre állt meg, és ezután küldött gumicsónakban két matrózt, hogy ellenőrizze mi történt. Az ügyvéd úgy véli, ha Sigyn azonnal megáll, és vízre bocsátja mentőcsónakjait, több ember életét is megmenthették volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Neked Ajánljuk