A gázrendszer biztonságáért a TEK felel Magyarországon, megszólaltak a szivárgásról – Index.hu

A svéd parti őrség újabb gázszivárgást észlelt az Északi Áramlat 2 gázvezetéken, az Északi Áramlat 1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – jelentette csütörtökön a Svenska Dagbladet. Ezzel négyre emelkedett az észlelt gázszivárgások száma, kettőt a svéd, további kettőt pedig a dán gazdasági övezetben regisztráltak.

A hálózatot robbanószerekkel rongálhatták meg, vélik a szakértők. A feszült helyzetben több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Mint kiderült, Magyarországon az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata.

A Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét

– közölte a Napi.hu-val az állami szervezet sajtóosztálya, amely azt is megjegyezte: egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség.

Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, hogy leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont, olvasható a cikkben.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)

Neked Ajánljuk