A Facebook visszaállította a magyar fiókokat – Kiderült a letiltás oka – Portfolio

A fiókok mostanra vissza lettek állítva – írta a hvg.hu érdeklődésére reagálva a Facebook szóvivője. A közösségi oldal üzemeltetőjének hivatalos közleményéből a tiltás oka mellett az is kiderült, hogy a hét során letiltott fiókok felhasználói újra használhatják a Facebookot.

Hétfőn kezdődött az a tiltási hullám a Facebookon, amelynek számos felhasználó áldozatul esett. Ahogy arról mi is beszámoltunk, több olvasónk és ismerősünk is jelezte: törölték – pontosabban felfüggesztették – a Facebook-fiókját, és bizonyítania kellett személyazonosságát. Több oldal kedvelői száma is nagyot esett, ebből pedig arra lehetett következtetni: rendszerszinten változott valami a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában.

Az eset hatalmas felháborodást keltett, csak úgy záporoztak a szerkesztőségünkbe az olvasói levelek, amelyekben szinte mindenki arra panaszkodott, hogy nem érti, miért történhetett ez a saját Facebook-fiókjával.

A hvg.hu cikkéből viszont kiderül, hogy megnyugodhatnak a felhasználók, mert nem végleges a letiltásra vonatkozó döntés.

A fiókok mostanra vissza lettek állítva

– írta a lap többszöri érdeklődésére reagálva a Facebook szóvivője.

Arra is választ kaptak, hogy mi történt pontosan, és kiderült, hogy némi alapja azért lehetett a tiltási hullámnak. A Facebook vizsgálata szerint a tiltási hullámban érintett fiókok a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg. Ám a közösségi oldal rendszerei kissé túlműködtek. A vállalat a nyomozás során rájött, hogy a felhasználók egy része nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta azt meg, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a társadalom (ismerősei) figyelmét annak károsságára. Miután ez egyértelműen kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat. Az érintett – meg nem nevezett – tartalmat viszont továbbra is törlik mindenhonnan, ahol feltűnik.

Kiemelték, hogy mindez nem azt jelenti, hogy minden letiltott fiók zárolását feloldották.

Előfordulhat ugyanis, hogy – ahogy minden héten – más ok miatt is blokkol hozzáféréseket a közösségi oldal. A mostani visszakapcsolás csak a tévesnek ítélt tiltásokra vonatkozik.

Neked Ajánljuk