20 millió forint kártérítést követel vissza az állam egy 22 éves gyilkossági ügyben – hvg.hu

Hat év ártatlanul előzetes letartóztatásban töltött időért fizetett az állam rekordösszegű kártérítést, azonban később új bizonyítékok alapján mégis elítélték a két férfit. Most visszakérik a pénzt, de nem biztos, hogy vissza is kaphatják.

Jogalap nélkül gazdagodott meg Burka Ferenc az állam szerint, ezért visszakövetelik tőle a 20 millió forintos kártérítését – írja a Telex. Az ügy egy 1999-es gyilkosság utáni letartóztatás kártérítéséről szól, ennek a részleteit itt mutattuk be részletesen:

Egy antennáért elkövetett gyilkosság nyomasztó története

Egy 1999-es gyilkossági történet végére már mintha többször pont került volna, de újabb és újabb fejezetek íródtak, és most sincs ez másként. Az áldozatot egy kitépett antenna miatt ölték meg, állította a vád, utána viszont a bizonyítás annyira nem volt törvényes, hogy még kártérítést is kellett fizetnie az államnak a gyanúsítottaknak.

A nyomozás és a tárgyalás sokáig egyszerűnek tűnt. 1999-ben Újszentmargitán valaki megölte Gyurcsó Jánost, egy nappal a gyilkosság után le is tartóztatták Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet – a vád szerint egy lakatlan házról akartak egy tévéantennát ellopni, Gyurcsó viszont, akinek a feladata a ház őrzése volt, megzavarta őket, ezért agyonütötték.

A bíróság első fokon 2002-ben elítélte a két vádlottat, 2003-ban azonban a másodfokú eljárásban azt mondták ki: mivel a gyilkos fegyver nem került elő, a helyszínelés vége előtt összejárkálták a helyszínt, és a rendőrkutya sem vezette egyértelmű eredményre a nyomozókat, hiányos a vizsgálat, ezért meg kell ismételni az eljárást. Ez 2006-ig húzódott, amikor bizonyítottság hiányában felmentették a két férfit, akik akkor már évek óta előzetesben voltak.

A szabadulásuk után beperelték az államot, és ketten együtt 45 millió forint kártérítést kaptak.

Már 2016-ban jártunk, amikor újra a bíróság elé került az ügy. Ekkorra ugyanis a rendőrség megtalálta az antennadarabot, és ifjabb Burka Ferenc fiának a vallomását is új bizonyítékként kezelik. Ezek alapán 2018-ban mindkét vádlottat jogerősen elítélték, az állam pedig most követeli vissza a kártérítést.

Idősebb Burka Ferenc ügyvédje a Telexnek azt mondta erről: az állam szerinte kicsúszott a határidőből, a büntetőügy jogerős ítélete után fél évig lehetett volna perújítást kérni a kártalanítási ügyben. Ifjabb Burka Ferenc ügyvédje nem nyilatkozott.

Neked Ajánljuk