14 halottja és 94 sebesültje van az orosz rakétatámadásoknak, 40 000 embert telepítenének ki Herszonból az oroszok – háborús híreink – hvg.hu

Az oroszországi Interfax hírügynökség jelentése szerint jelenleg négy kompjárat közlekedik a Kercsi-szoroson át Oroszország és a Krím között. A járatok kétóránként közlekednek és a visszaút négy órát vesz igénybe. A járat a kercsi híd közúti és vasúti összeköttetését hivatott helyettesíteni, amely a hétvégén robbanás következtében részben összeomlott.

(Guardian)

A déli Zaporizzsja régióban tartózkodók megerősítették, hogy kedden, kora reggel tizenkét rakéta csapódott be közintézményekbe, egy ember meghalt. A haláleset a régió kormányzója szerint egy autókereskedésben történt. A legutóbbi bombázás során egy iskola is találatot kapott.

(Sky News)

Az orosz rakétatámadás idején egy hordozható légvédelmi löveggel leadott lövés semmisített meg egy orosz rakétát Ukrajnában.

Az Ukrajnát ért hétfői orosz rakétatámadás után 98 bányász rekedt lent a tárnákban – számolt be a helyzetről az Ukrinform alapján a The Guardian. A lap megjegyzi: majdnem 900 bányász rekedt a föld alatt a támadások után, ám a többségüket azóta sikerült épségben kihozni a felszínére.

Robbanásokról tudósít a Telegram csatornáján az ukrán Strana hírportál az Odesszai és a Vinnicjai régióban is. Ukrán médiaértesülések szerint országszerte légiriadót rendeltek el.

(RIA Novosztyi)

Szergej Szurovikin hadseregtábornok az orosz légierőt vezette korábban.

Moszkva ma reggel újabb figyelmeztetést intézett a Nyugathoz az ukrajnai konfliktusban való részvétele miatt. A legújabb, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettestől származó figyelmeztetést először a RIA orosz állami hírügynökség jelentette.

Rjabkov szerint Oroszország megfelelő ellenlépéseket fog tenni válaszul a Nyugatnak az ukrajnai háborúban „növekvő szerepvállalására”. A nyugati hatalmak a konfliktus során végig katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának, és bénító szankciókat vetettek ki az orosz vagyonra. „Figyelmeztetünk és reméljük, hogy Washingtonban és más nyugati fővárosokban is felismerik az ellenőrizetlen eszkalációban rejlő veszélyeket” – mondta.

Tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán városokra mért rakétacsapások, amelyek legalább 14 halálos áldozatot követeltek, megtorlásul történtek az orosz területet ért támadásokra. Valószínűleg a Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi híd bombázására utalt, amelyért Moszkva az ukrán erőket okolja.

(Sky News)

Magyarország területére 2022. október 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4868 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4116 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 91 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(MTI)

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megerősítsük a fegyveres erőinket és még fájdalmasabbá tegyük a csatateret az ellenség számára” – mondta Volodimir Zelenszkij ukránm államfő a hétfői orosz rakéátatámadás-sorozatra reagálva. Zelenszkij arról is beszélt, hogy a légvédelem megerősítése az első számú feladatuk, miután több ezer ukránnak kellett a hétfőt óvóhelyeken eltöltenie.

Mint elmondta, a megszállók nem képesek a csatatéren felvenni a harcot az ukránokkal, ezért kényszerülnek ilyen terrorisztikus lépésekre.

(Sky News)

Neked Ajánljuk